Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hříšně dobrý. Čokoládový nepečený dort s jahodami

Jídlo

  5:33
Když máte na párty pozváno hodně hostů a chcete jim naservírovat něco sladkého, zvolte nepečený čokoládový dort s jahodami. Nasytí touhu po sladkém všech zúčastněných, nejen spolužáků vaší ratolesti, takže se hodí pro velké zahradní slavnosti.

Čokoládový nepečený dort s jahodami foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Každému stačí kousek a chuťové smysly zažívají pravou tsunami. A nakonec čokoláda a jahody je okouzlující kombinací. 

Nejčokoládovější náplň pralinek i dortů

Tajemství tohoto opravdu hodně čokoládového dortu je v nejen v nepečeném sušenkovém korpusu, ale hlavně v náplni. Stojí za tím ganache (česky ganáž), francouzská glazura na dorty a náplň do pralinek. Připravte si tedy hodně čokolády, pokud možno té nejkvalitnější, ať už hořké nebo mléčné, a smetanu. Dort jak už bylo zmíněno, je dort nepečený, tedy raw, jak někteří rádi toto označení používají, a stačí mu odpočívat 2 hodiny v ledničce, ideálně o nějakou hodinu déle nebo přes noc. Jahody se k čokoládě báječně hodí a přidávají se do náplně, ale i na zdobení. Tmavě kakaové sušenky oreo v korpusu jen podpoří hříšné mlsání.

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. 

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Čokoláda a jahody, prověřené spojení

Čokoládu používám hořkou s 70% podílem kakaa, ale můžete klidně druhy čokolády míchat anebo zvolit i výhradně mléčnou, to vše záleží na vaší chuti. Je však důležité, aby byl ganache dohladka umíchaný bez kousků čokolády. Také počítejte s tím, že přidáním třeba poloviny mléčné čokolády bude dort o dost sladší.

Jahody patří do čokoládové náplně, kde se perfektně usadí, a další část jahod si ponechte na velkorysé zdobení. Pro větší efekt pár jahod nechávám i se stopkou, kromě lístků bazalky, které také přidávám pro chuť i osvěžení, dort krásně zeleně rozsvítí.

Vychlazený vydrží dort pěkně dlouho v ledničce, není totiž nic lákavějšího než si ho chodit uždibovat jako pralinky z bonboniéry.

A na party dávejte každému jen kousek, je opravdu velmi sytý, ale o to tady přece jde, když máte hostů desítky. Hříšné mlsání s jahodovým dotykem může začít.

Nepečný čokoládový dort s jahodami

Ingredience pro formu o velikosti 23 cm


Na krustu:

  • 2 balení kakaových sušenek oreo
  • 40 g nesoleného másla
  • špetku mořské soli
  • kousek másla na vymazání formy

Na čokoládovou náplň - ganáž:

  • 680 g hořké čokolády 70% (lze částečně přidat i mléčnou)
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 800 g jahod

Nejdříve si v mixéru rozsekáme oreo sušenky a přendáme je do mísy. Rozpustíme si máslo a zalijeme sušenky, přidáme špetku soli a vše spojíme v hmotu. Sušenkovou směs natlačíme na dno máslem vymazané formy, uhladíme a dáme do ledničky. Připravíme si ganáž, tedy náplň dortu. Do větší mísy si nalámeme čokoládu na menší kousky. V hrnci zahřejeme smetanu a jakmile se blíží k bodu varu, tedy se začnou tvořit bublinky, sejmeme ji z ohně. 

Stačí jen pár surovin
Jahody patří do čokoládové náplně, kde se perfektně usadí, a další část jahod...

Opatrně smetanu přelijeme na čokoládu a necháme asi 10 minut stát, aby se čokoláda rozpustila. Poté vše zamícháme, aby směs byla hladká a lesklá. Omyjeme a ostopkujeme polovinu jahod. Vyjmeme formu se sušenkovým korpusem z ledničky. Ganáž stěrkou přelijeme do dortové formy. Celé jahody ponoříme do čokoládové směsi (ganáže) a povrch uhladíme. 

Formu přikryjeme fólií a dáme do ledničky alespoň na dvě hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc. Závěrečné zdobení zakončíme jahodami, můžeme nechat i stopky, pouze jahody rozpůlíme a poklademe na dort. Zbytek jahod můžeme také odstopkovat a nakrájet na plátky a vložit na dort. Ozdobíme lístky bazalky. Krásné sladké léto. 

Hříšně dobrý. Čokoládový nepečený dort s jahodami
Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...