Neděle 25. října 2020svátek má Beáta 15 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Byznys > Média

Lacině, chutně a kvalitně? Ne s Láďou Hruškou, míní šéfkuchaři

Lacině, chutně a kvalitně? Ne s Láďou Hruškou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lacině, chutně a kvalitně? Ne s Láďou Hruškou | foto: MAFRA - Michal Sváček

PRAHA Myslíte si, že jsou recepty televizního kuchaře Ládi Hrušky opravdu tak chutné, jak tvrdí? A jsou vůbec zdravé? Jaká je pravda o receptech Ládi Hrušky?

V novém vydání magazínu Pátek LN renomovaní kuchaři vysvětlují, že jeho kulinářské experimenty nemají s gastronomií a vařením nic společného. Jde podle nich spíš o byznys.

„Ten, kdo přijímá některé z těchto nápadů, nemá žádný vztah k tomu co jí, ale jí jen a pouze cenu,“ říká Michal Göth, šéfkuchař hotelu Miura v Čeladné, kde obnovuje regionální beskydskou kuchyni. „Ne vždy musí být dobré jídlo drahé. Vždy jde spíše o střídmost.. Jeho úspěšný prodej knihy je pro nás, co se o něco snaží, pouze ukázka smutné reality.“

Příklad? Šunka

Známý dietolog Petr Havlíček v rozhovoru pro Pátek LN říká, že „většině lidí, kteří se na jeho ‚kuchařskou‘ show dívají, vůbec nedochází, že se před jejich očima vytváří nehodnotné jídlo. Vůbec to nevnímají. Vidí, že hrdina Láďa jde proti zlým výrobcům potravin, kteří je okrádají tím, že cenu staví vysoko. To je fenomén, který funguje. Na ceně je postavený celý byznys.“

A dává konkrétní příklad šunky. Pokud si lidé koupí nekvalitní šunku, v níž je padesát procent masa, musí jí sníst dvakrát tolik oproti kvalitní šunce vyrobené z masa. Pokud za deset deka kvalitní šunky dáte třicet korun a nekvalitní dvacet, pak musíte utratit čtyřicet korun, abyste získali stejné množství bílkovin a živin. S nekvalitní šunkou podle Havlíčka navíc do sebe dostanete spoustu náhraže a chemikálií, které nahrazují chybějící maso.
„Lacině, chutně a zároveň kvalitně se samozřejmě vařit dá, ale to není případ receptů pana Hrušky,“ říká Jiří Štift, šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental.

Další názory kuchařů i pojednání o tom, co úspěch receptů Ládi Hrušky vypovídá o Češích, si přečtěte v magazínu Pátek LN, který vychází 21. listopadu v atraktivnější grafické podobě a s novými rubrikami:

  • Herečka a politička Magdaléna Vášáryová odpovídá v dotazníku na otázky Tomáše Halíka.
  • Psychiatr Cyril Höschl v novém sloupku píše o tom, na co jsme v Evropě zapomněli.
  • Ve velkém rozhovoru šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek mluví o tom, jaké to je být na vrcholu světové kariéry.

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!