• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Dovážet chleba je levnější...

Česko

VĚDECKÝ GLOSÁŘ

Nejezte maso, zachráníte svět, horoval počátkem týdne Rajendra Pachauri, šéf Mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Přechod k vegetariánství by podle něj mohl snížit emise skleníkových plynů. Především skot je totiž při trávení vypouští ve velkém. Navíc jako krmivo spotřebují zvířata obrovské množství obilovin, které by se jinak mohly dostat rovnou na lidský stůl.

Český odborník Dušan Vácha nadšení pro vegetariánství příliš nesdílel. Raději doporučoval šetřit. A že máme v tomto ohledu velké rezervy, potvrzuje i můj nedávný rozhovor se závozníkem jedné středomoravské pekárny.

Kde se peče chleba pro Zlín a okolí? Z velké části v Praze. Dovézt na Moravu některé druhy pečiva z obří fabriky v metropoli je totiž levnější, než je upéct v místě. Co na tom, že silnice brázdí zbytečně několik náklaďáků a vznikají další skleníkové plyny.

A jak vypadá poslední jízda pekárenského závozníka? Udělá „kolečko“ po velkých supermarketech a posbírá pečivo, které se přes den neprodalo. Proč plánovat prodej přesně, když je levnější jídlo jednoduše vyhodit. Denně je ho jen v jedné středomoravské pekárně celý náklaďák.

O autorovi| Eva Hníková, redaktorka LN

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás