Celkem navštívili 23 provozoven na území celého Moravskoslezského kraje. Nedostatky odhalili kontroloři téměř ve všech. „Nejčastěji jsme odhalili závady v provozní hygieně. Jednalo se o špinavé podlahy, špinavé zdi, regály, omyvatelné závěsy zastříkané směsí pro výrobu zmrzliny, špinavé prostory pro uložení náčiní pro prodej zmrzliny,“ popsala situaci ředitelka krajské hygienické stanice Helena Šebáková. Dodala, že v jednom případě narazili naWC personálu na uložené obaly od zmrzlinové směsi. V mezerách mezi lednicemi našli i smetí a papírky z cigaret. V jednom stánku měli uloženy i nepotřebné věci po malování a v další provozovně stál vedle kanystrů s koncentrátem pro výrobu zmrzliny otevřený insekticidní přípravek proti mravencům.
Často podle Šebákové podnikatelé používali směsi pro výrobu zmrzliny s prošlým datem spotřeby nebo neměli suroviny vůbec označeny. „V jednom případě byl pytel s práškovou směsí pro výrobu zmrzliny uložen na zemi zvlhlý, směs byla po styku s vodou zatvrdlá,“ dodala Šebáková s tím, že mnohdy provozovatelé nedodrželi ani teploty určené pro skladování zmrzliny či surovin pro její výrobu. Nedostatky kontroloři našli i po stavební stránce. Někdy chyběly šatny pro personál, jinde zase vyhovující sklad.
Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání
Regionální mutace| Lidové noviny - Morava