130 let

Ke šnekům si dejte šeďák

Česko

VÍNO NA TENTO VÍKEND

Šneci sice na české stoly patřili odpradávna stejně jako na stoly francouzské, ale jejich obliba u nás se s francouzskou šnečí mánií nedá srovnat. Tradičně jsou na jídelním lístku v restauraci pražského hotelu Hoffmeister, kde jsme se společností „Dlouhý stůl přátel vína“ opět pro přílohu Relax vybírali to nejvhodnější víno.

K tomuto pokrmu by se hodilo jak plnější víno bílé, tak i lehčí svěží červené. Speciálními vidličkami jsme ze šnečích ulit držených v kleštičkách lovili skvěle připravené šneky a zapíjeli je: co šnek, to jedno víno. K šnekům nám nejlépe ladilo rulandské šedé z Vinařství Mádl z Velkých Bílovic. Konkrétně jde o pozdní sběr z loňského ročníku. Ač je to tedy víno ještě mladé, rozhodně nepostrádá plnost a potřebnou tělnatost, která se dobře snoubila s pikantními šneky.

František Mádl, tvůrce tohoto příjemného vína, patří k průkopníkům moderního vinařství u nás. Zastává názor, že dobré víno se rodí ve vinici a na vinaři už je jen to, aby dokonalou surovinu ve sklepě co nejméně pokazil. O tom, že se mu daří, svědčí i víno, které jsme vybrali k dnešnímu receptu. Jeho šeďák je příjemnou ukázkou odrůdově čistého vína. Hrozny pocházejí z vinice Zadní hora z Velkých Bílovic, které patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti. Víno má zlatožlutou barvu a už jeho vůně naznačuje, že je připravené z dokonale zdravých a vyzrálých hroznů. Při přičichnutí v něm najdeme elegantní tóny ananasu a manga. V plné a robustní chuti objevíme jemnou ovocnost, kterou doplňuje chuť jemně rozemletých lískových oříšků. V závěru se objevují chlebové a medové tóny. Toto víno je výborné nejen k jídlu, ale i k samostatnému popíjení.

Autor: