130 let

Ramsay vaří fast food

Česko

Po mediálním rozruchu, který způsobil britský šéfkuchař Gordon Ramsay letos v lednu oficiálním otevřením pražské odnože své londýnské restaurace Maze, se jeho knížky na našem trhu prodávají jako po másle. Právě vydaný titul má oproti těm, co už na knihkupeckých pultech leží, navíc ještě něco, co si zaslouží vaši pozornost.

Předem tady férově přiznám, že kuchařky kuchařů zrovna nemiluju. Ve své kuchyni totiž zásadně nedeglazuji, nepošíruji, nearanžuji jídlo do věžiček pomocí kroužku, nepokapávám talíře artistně kolem dokola omáčkou z plastové lahvičky - mnohem raději prostě vařím. Recepty na terinky z mušlí svatého Jakuba a jiné komplikovanosti z těchto knih se mi zdají tak frustrující, že by mě snad přinutily pověsit svou milovanou kuchařskou zástěru na hřebík.

Ramseyho domácí vaření zvládne každý V restauracích těchto mágů budu všechny ty úžasné výtvory pomlsávat s obdivem, ale doma nemám nejmenší důvod jejich díla napodobovat, stejně jako se nepokouším proskočit hořícím kruhem rozhoupáním na hrazdě. Doma chci vařit obyčejné, ale dobré věci: pečené kuře s rýží, řecký salát, skvělou bramboračku. Jako všichni. A protože Gordon Ramsay ví, co chtějí „všichni“, tak nám to ve své poslední knize Rychlé jídlo také servíruje: svou profesionalitu tentokrát zapřáhl do služeb obyčejného domácího vaření.

Jak vyřešit každodenní rébus: prázdná lednice + 30 minut času = večeře? Kde nakoupit a nešílet?Jak jíst a nestydět se za to, co je v talíři (později dokonce v žaludku)? Kniha je plná receptů, které dávají k řešení sílu, chuť a inspiraci. Nejenom na rychlá malá jídla (chlebíčky se zprudka opečeným tuňákem, óóó) a regulérní večeře (pilaf s krevetami), ale také na jídlo do krabičky, které si můžete odnést do práce! Myslím, že když si v pondělí vybalíte v kanceláři Gordonův salát z pečeného kuřete nebo těstoviny s klobásou od něj, všichni kolegové budou chtít recept. Ale spíš ochutnat. Šéfkuchař slouží v kuchařce výjimečně nám, a nežádá opak.

Rychlejší než dovážka pizzy Základním návodem knihy k rychlému vaření je vybrat si snadné recepty, ale pak už nešvindlovat a vařit co nejpoctivěji. I obyčejná omeleta s hráškem a kozím sýrem se dá zjevně dotáhnout k pětihvězdičkové dokonalosti -když ji vylepšíte několika triky a zlepšeními podle Ramsayho (dopečení pod grilem s parmazánem a dozdobení salátem se zálivkou).

V předmluvě se píše, že zdravé a chutné jídlo lze doma připravit rychleji, než poslíček přinese pizzu z pizzerie. Jedinou vadou na této idyle je, že ne všechny recepty se dají realizovat bez většího shánění surovin. V naší části Evropy můžeme zapomenout na delikátnost čerstvých ryb, některá koření i zeleninu. Osmdesát procent receptů je však použitelných, což je v porovnání s konkurencí stále ještě obrovské číslo.

Lidé, kteří se chtějí pochlubit svým labužnictvím, často tvrdí, že mají doma celou sbírku kuchařek, říkávají, že je nakupují úplně všude! Knihy jsou však pořízeny na trhu, který připomíná změť. Když už je možné sbírku obohatit o zajímavý kousek, je to slavná chvíle. S kuchařkou Gordona Ramsayho Rychlá jídla právě nastala.

Gordon Ramsay: Rychlá jídla, vydalo nakladatelství Slovart, Praha 2008, www.slovart.cz, doporučená cena 499 Kč

O autorovi| Hana Michopulu, gastronomická novinářka

Autor: