130 let

Víno s vůní čerstvé trávy

Česko

* VÍNO PRO TENTO TÝDEN

Vzduch voní jarem a tráva se začíná zelenat. Přichází čas lehčích vín, jež voní po trávě a bylinkách. Právě takové je Sancerre z údolí řeky Loiry. „Spolu s Pouilly-Fumé patří k nejprodávanějším vínům na našem trhu, ale většina lidí název neumí správně vyslovit,“ upozorňuje someliér. Tedy žádné sankere, ale sansér!

Sancerre a Pouilly-sur Loire jsou vesnice (či odborně řečeno apelace) v centrální části údolí Loiry a bývají nazývány baštami Sauvignonu. Nikde jinde totiž tato odrůda není chuťově tak intenzivní jako v těchto dvou vesnicích a v sousedních obcích Menetou-Salon, Quincy a Reilly. Sancerre je však z nich nejznámější a rozsahem vinic největší. Do konce 19. století tu převažovaly odrůdy Gamay a Pinot noir, pak ale přišla katastrofa v podobě révokazu a po ní si největší oblibu získal Sauvignon, který dnes zabírá dvě třetiny této apelace.

Jen výjimečně se lze setkat pod názvem Sancerre s červeným z odrůdy Pinot noir.

„Bílé Sancerre je živé, jemně aromatické víno s tóny trávy a bylinek či rajčatových listů. Vyzrálé víno se pak blíží k plodům rybízu a angreštu,“ popisuje someliér.

Jedná se však spíše o čichový počitek, chuť je převážně minerální. „Víno totiž zraje v nerezových tancích a vůbec nepřichází do styku se dřevem. Tím je zachován čistý sauvignonový efekt.“ Víno se pije převážně mladé, ale dokáže i stárnout. Nejlepší je druhý rok – nyní je proto ideální ročník 2009.

„Vinařství Laporte je náhodou prvním vinařstvím, které jsem navštívil.

Bylo to v roce 1997,“ vzpomíná someliér.

„Okolo vinic jsou pastviny se spoustou bylin, na kterých se pasou kozy. Kvalitní potrava se odráží v jejich mléce, z něhož se tu tradičně vyrábějí sýry. V čerstvém kozím sýru pak cítíte trávu a bylinky – tedy podobné aroma jako ve víně. Vzájemně se proto skvěle doplňují.“

V době, kdy v kraji řádil révokaz, se vinaři zaměřili na výrobu sýrů a dnes jsou výteční v obou oblastech – stejně jako víno i zdejší sýry mají své vyhlášené apelace. Ty nejlepší se vyznačují výrazným aroma a vysokým obsahem tuku, což je zajištěno právě kvalitní výživou koz. K Sancerre se výtečně hodí Sainte-Maure-de-Touraine, ručně vyráběný sýr v podobě asi 20 centimetrů dlouhého válečku, jehož středem je protaženo stéblo. To drží sýr pohromadě a zároveň mu umožňuje dýchat. Celý je obalený ve směsi popela a šedé plísně. „Pro tento typ sýru nyní nastává ideální období. Přes zimu kozy nemohou na pastvu a živí se senem. To je sice kvalitní, sýr pak přesto nemá správné aroma,“ vysvětluje someliér. Víno i sýr seženete například na www.janpaukert.cz (za 650 a 290 Kč).

***

gourmet tipy

Cukrářská pouť, 10. 4., 10–17 hodin, zámek Kačina, Nové Dvory, www.guide.kh.cz Empírový zámek nedaleko Kutné Hory oživí cukráři, klauni, loutkové divadlo a další zábavné aktivity pro děti i dospělé. Cukrářská pouť zvěstuje Velikonoce, ve stejném duchu jsou vyzdobeny interiéry zámku, velikonoční řemesla lze obdivovat i v parku.

Večeře s víny Malbec, 14. 4., 20.00, La Casa Argentina, Praha, www.lacasaargentina.cz Vinná odrůda Malbec patří k nejrozšířenějším v Argentině, která je i jejím největším producentem. Světový den Malbeku (www.malbecworldday.com) můžete oslavit degustační večeři v La Casa Argentina s chody snoubícími se s víny Malbec (14. 4.) i degustací vín Malbec (18. 4.). Záštitu převzalo Velvyslanectví Argentinské republiky.

French Wine Show, 14. 4.–15. 4., od 17 hodin, Obecní dům, Praha, www.nalada.cz/fws Společnost Dobrá nálada, která dováží do ČR špičková francouzská vína, pořádá již potřetí degustaci v Obecním domě. Při ochutnávání můžete pohovořit s vinaři či prodejci a také ochutnat čokoládu z rodinné čokoládovny Michel Cluizel.

Degustace skotské whisky, 16. 4., 18–20 hodin, Bistro Florentýna, Seifertova 26, Praha, www.florentyna.cz Osm značek, osm druhů stáří 10 a 12 let – pod vedením zkušeného průvodce poznáte základní rozdíly mezi whiskami. Ochutnávku doplní promítání dokumentu ze Skotska. Rezervace nutná (bistro@florentyna.cz nebo telefon 222 734 212), odvoz doporučen.

O autorovi| RADIM BOBEK, someliér Lidových novin, ve svém baru Chambre Separée pořádá Školu vín, www.chambreseparee.cz Someliér LN po dokončení vína pro tento týden odjel na ochutnávku do Bordeaux, takže se nechme překvapit, s čím se vrátí. Připravila Tereza Kozlová

Autor: