Jahodová pomazánka a mátové pesto
- 100 g jahod
- 200 g lučiny
- 1 vanilkové cukry
- malý svazek máty
- 3 lžíce třtinového cukru
Jahody nakrájejte na co nejmenší kousíčky. Lučinu utřete s vanilovým cukrem a promícháme s nakrájenými jahodami. V hmoždíři utřete třtinový cukr s lístky máty na mátové pesto. Jahodovou pomazánku podávejte na opečených toustech, ozdobenou jahodou a posypanou mátovým pestem.
Pohanka s jogurtem a jahodami
- 120 g lámané pohanky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g jahod
Pohanku vsypte do hrnce a zalijte vodou přibližně 1 cm nad okraj. Přiveďte k varu a za průběžného míchání vařte, než se změní v kaši, asi 7 minut. Nechte vychladnout. Hotovou pohanku smíchejte s vanilkovým cukrem a bílým jogurtem. Přendejte do misek a ozdobte na plátky nakrájenými jahodami.
Řezy s jahodovou pěnou
- na těsto: 6 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 100 g hrubé mouky
- 30 g másla
Náplň
- 100 g jahodové marmelády
- 500 ml ušlehané šlehačky
- 500 g čerstvých jahod
- 50 g cukru
V kotlíku na plotně ve vodní lázni ušleháme vejce s cukrem do husta. Stáhneme z ohně a vmícháme mouku a rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme na plech pokrytý pečicím papírem a zvolna, v troubě předehřáté na 170 °C, dorůžova upečeme. Vychladlý piškot rozkrojíme napříč na dvě stejné části.
Jednu potřeme jahodovou marmeládou, druhou na ni přiklopíme a povrch potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, promíchanou s rozmačkanými, oslazenými jahodami. Dáme alespoň na hodinu do chladu. Poté nakrájíme na čtverečky, případně ještě ozdobíme kousky čerstvých jahod.
Okurková bowle s jahodami
- na bowle: 2 mladé salátové okurky, 400 g čerstvých jahod, 500 ml bílého rumu, ledová tříšť
Mladé okurky i jahody pečlivě omyjte pod vlažnou vodou a nechte okapat. Škrabkou okurky naplátkujte po celé jejich délce, jahody pokrájejte na čtvrtky. Do lahví s širokým hrdlem vrstvěte dlouhé plátky okurky a čtvrtky jahod. Zalijte bílým rumem, můžete ředit vychlazenou vodou. Před podáváním dosypte ledovou tříští.
Budete potřebovat: Lahve s širším hrdlem nebo karafu s uzávěrem, dřevěná míchátka, zbytek krajky, papírové štítky jako jmenovky, bílý potravinový provázek. Krajku uvažte kolem hrdla karafy, za uzel provlékněte míchátka a na jejich konce provázkem přivažte jmenovky.
Jahodový likér
- 500 g jahod
- 600 ml bílého rumu
- 270 g cukru
- 1 l bílého vína
Očištěné jahody nakrájejte nebo rozmačkejte. Vložte do velké vypařené sklenice a zalijte bílým rumem, uzavřete a nechte 14 dní stát v chladu. Pak přeceďte, nechte okapat, ale nemačkejte. Prudkým varem vařte víno s cukrem asi 10 minut. Pak zredukujte tekutinu na polovinu. Nechte vychladnout a smíchejte s jahodovým rumem. Nalijte do lahví, uchovávejte v chladu.
Recepty pochází z kuchařek Jezte česky, Chleba v hlavní roli, Láska prochází kuchyní a Kuchařky první republiky, které vydalo nakladatelství Smart Press.