Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Jahodová pomazánka či likér. Přinášíme pět netradičních receptů

Jídlo

  7:00
Nejlepší jsou čerstvé, ale zamilujete si je také v jahodové pomazánce či šťávě. Jahody právě dozrávají a pokud chcete letos zkusit něco neotřelého, nechte se inspirovat pěti jahodovými recepty.

Jahodová pomazánka foto: Smart Press

Jahodová pomazánka a mátové pesto

  • 100 g jahod
  • 200 g lučiny
  • 1 vanilkové cukry
  • malý svazek máty
  • 3 lžíce třtinového cukru

Jahody nakrájejte na co nejmenší kousíčky. Lučinu utřete s vanilovým cukrem a promícháme s nakrájenými jahodami. V hmoždíři utřete třtinový cukr s lístky máty na mátové pesto. Jahodovou pomazánku podávejte na opečených toustech, ozdobenou jahodou a posypanou mátovým pestem.

Pohanka s jogurtem a jahodami

Pohanka s jogurtem a jahodami

  • 120 g lámané pohanky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g jahod

Pohanku vsypte do hrnce a zalijte vodou přibližně 1 cm nad okraj. Přiveďte k varu a za průběžného míchání vařte, než se změní v kaši, asi 7 minut. Nechte vychladnout. Hotovou pohanku smíchejte s vanilkovým cukrem a bílým jogurtem. Přendejte do misek a ozdobte na plátky nakrájenými jahodami.

Řezy s jahodovou pěnou

  • na těsto: 6 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 30 g másla

Náplň

  • 100 g jahodové marmelády
  • 500 ml ušlehané šlehačky
  • 500 g čerstvých jahod
  • 50 g cukru

V kotlíku na plotně ve vodní lázni ušleháme vejce s cukrem do husta. Stáhneme z ohně a vmícháme mouku a rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme na plech pokrytý pečicím papírem a zvolna, v troubě předehřáté na 170 °C, dorůžova upečeme. Vychladlý piškot rozkrojíme napříč na dvě stejné části. 

Jednu potřeme jahodovou marmeládou, druhou na ni přiklopíme a povrch potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, promíchanou s rozmačkanými, oslazenými jahodami. Dáme alespoň na hodinu do chladu. Poté nakrájíme na čtverečky, případně ještě ozdobíme kousky čerstvých jahod.

Řezy s jahodovou pěnou

Okurková bowle s jahodami

  • na bowle: 2 mladé salátové okurky, 400 g čerstvých jahod, 500 ml bílého rumu, ledová tříšť

Mladé okurky i jahody pečlivě omyjte pod vlažnou vodou a nechte okapat. Škrabkou okurky naplátkujte po celé je­jich délce, jahody pokrájejte na čtvrt­ky. Do lahví s širokým hrdlem vrstvěte dlouhé plátky okurky a čtvrtky jahod. Zalijte bílým rumem, můžete ředit vychlazenou vodou. Před podáváním do­sypte ledovou tříští.

Budete potřebovat: Lahve s širším hrdlem nebo karafu s uzávěrem, dřevěná míchátka, zbytek krajky, pa­pírové štítky jako jmenovky, bílý potravinový provázek. Krajku uvažte kolem hrdla karafy, za uzel provlékněte míchátka a na je­jich konce provázkem přivažte jmenovky.

Jahody - ilustrační foto

Jahodový likér

  • 500 g jahod
  • 600 ml bílého rumu
  • 270 g cukru
  • 1 l bílého vína

Očištěné jahody nakrájejte nebo roz­mačkejte. Vložte do velké vypařené sklenice a zalijte bílým rumem, uzavře­te a nechte 14 dní stát v chladu. Pak přeceďte, nechte okapat, ale nemačkejte. Prudkým varem vařte víno s cukrem asi 10 minut. Pak zredukujte tekutinu na polovinu. Nechte vychladnout a smí­chejte s jahodovým rumem. Nalijte do lahví, uchovávejte v chladu.

Recepty pochází z kuchařek Jezte česky, Chleba v hlavní roli, Láska prochází kuchyní a Kuchařky první republiky, které vydalo nakladatelství Smart Press. 

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...