Setonův hrnec
Klasický tábornický recept zná většina milovníků dobrodružných knížek ze Setonových Dvou divochů. Právě díky ní u nás označení parní jáma ustoupilo obecně vžitému názvu „Setonův hrnec“. Tenhle recept se hodí, když vás čeká delší zastávka na jednom místě. A nebo můžete jámu vykopat pod kopcem, nachystat vše potřebné, vyběhnout nahoru a po dvou hodinách se vrátit k jídlu, které se zatím samo udusilo.
(rozpis pro čtyřčlennou rodinu)
- 1 kg vepřového plecka
- 1 cibule
- 10 dkg špeku
- pečicí papír
- kopřivy
- mateřídouška
Pomocí polní lopatky vyhrabeme půlmetrovou jámu a sekerkou připravíme kůl, který má v průměru kolem osmi centimetrů a na výšku víc než jáma. Zapíchneme jej doprostřed jámy. Mezitím bokem rozděláme oheň, snažíme se vytvořit hodně popela. Když je ho dost, nahrneme do něj ploché kameny a topíme dál, aby byly opravdu horké a pořádně prohřáté.
Maso nakrájíme na plátky, ovšem pozor, na konci nedokrajujeme: vzniknou tak „kapsy“, které naplníme špekem, cibulí a mateřídouškou.
Maso zavineme do pečicího papíru, poté zabalíme ještě do kopřiv a převážeme tenkým drátkem. Na dno díry naházíme rozpálené kameny a překryjeme je vrstvou popela. Na tu dáme maso a zahrneme další vrstvou kamenů. Zahrabeme jámu, hlínu udusáme a po zhruba dvaceti minutách vytáhneme kůl, do díry nalijeme dva ešusy studené vody a celé zahrabeme. Za dvě hodiny maso vytáhneme, očistíme od listů a servírujeme.
outdoorová kuchařkaNepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží. Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. |