Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

,Budete kritizováni, pokud je neuznáte,’ Spisovatel Dawkins přišel o titul kvůli výrokům o translidech

Kultura

  15:30
PRAHA - Americká humanistická asociace (AHA) udělila v roce 1996 titul Humanisty roku britskému vědci a spisovateli Richardu Dawkinsovi. Po Dawkinsových výrocích na adresu translidí ale spisovatele nařkla z podněcování nenávisti a alibismu. Titul si vzala zpět.

Spisovatel a vědec Richard Dawkins na univerzitě v Austinu. foto: WIKIMEDIA COMMONS

Richard Dawkins získal prestižní ocenění v roce 1996 za vysvětlování složitých vědeckých konceptů široké veřejnosti. Začátkem minulého týdne spisovatel na sociální síť Twitter přidal příspěvek, ve kterém přirovnal translidi k Rachel Dolezalové, známé bíle americké aktivistce, která dlouhá léta tvrdila, že je černoškou. 

„V roce 2015 byla Rachel Dolezalová, bílá prezidentka Národní asociace pro povznesení barevných lidí (americká lidskoprávní organizace, pozn. red.), terčem silné kritiky za to, že se cítila být černoškou. Některé ženy se cítí jako muži, někteří muži se cítí být ženami. Budete kritizování, pokud neuznáte, že jsou doslova tím, čím se sami cítí být,“ píše v příspěvku Dawkins. 

Později svůj příspěvek vysvětlil: „Nechci v žádném případě znevažovat translidi. Nechci se v žádném případě přidávat na stranu republikánských fanatiků, kteří se tak chovají,“ dodal.

Na omluvu už bylo pozdě. Nejsilněji mezi Dawsonovými kritiky byla slyšet transsexuální aktivistka Alison Gillová, podle které spisovatelův příspěvek podněcovat nenávist. „Jako ateistka a transžena doufám, vzhledem k následkům pro čtyři miliony translidí v této zemi, že profesor Dawkins bude toto téma v budoucnu brát s větší tolerancí a porozuměním,“ napsala.

V roce 2015 zase spisovatel na sociální sítě napsal, že s přihlédnutím k chromosomům nebude transsexuální žena nikdy skutečnou ženou. „Ze slušnosti ale budu používat ženská zájmena,“ dodal tehdy. 

Americká humanistická asociace následně vydala prohlášení o tom, že Dawkins v uplynulých letech používal argumenty maskující se za vědecký diskurz, aby záměrně škodil marginalizovaným skupinám. To není v souladu s humanistickými hodnotami. 

Podle AHA Dawkins ve svém posledním příspěvku zaútočil nejen na translidi, ale i na samotnou černošskou identitu, kterou, jak naznačuje, může vzít každý za svou. Podle asociace bylo navíc Dawkinsovo následné vysvětlení nedostatečné a neupřímné. Spisovatel si tak nadále nezaslouží honosit se titulem Humanisty roku.

Richard Dawkins

Známý britský zoolog a etolog Dawkins ve světe proslul jako popularizátor vědy. Jeho knihy jsou oblíbené i v češtině, kde pravidelně vycházejí již od devadesátých let. Z jeho děl jmenujme knihy jako Sobecký gen, Boží blud, Záhadám vstříc nebo Jak se věci mají: Průvodce myšlenkami moderní vědy.