Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česká televize uvede seriál ze zákulisí americké politiky Dům z karet i temné Stíny nad jezerem

Afghánistán

  12:45
Jeden z nejslavnějších seriálů současnosti Dům z karet (House of Cards) uvádí ode úterý Česká televize. Seriál natočený v produkci americké kabelové televize Netflix měl světovou premiéru v únoru 2013 a na kontě má už řadu cen včetně Zlatého glóbu. ČT chystá na obrazovky i další pozoruhodné zahraniční seriály, například Stíny nad jezerem novozélandské režisérky Jane Campionové, autorky slavného filmu Piano.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey. foto: Česká televize

Dům z karet je příběhem Franka Underwooda (Kevin Spacey), který se přes různé vzlety a pády své profesní i soukromé kariéry postupně dere na nejvyšší post americké politiky. Cyklus vznikl podle stejnojmenné minisérie BBC z roku 1990, která byla adaptací románu Michaela Dobbse, bývalého anglického konzervativce a autora bestsellerů. Původní minisérie BBC se odehrávala po odchodu Margaret Thatcher z postu premiérky Velké Británie, seriál Netflixu je přesazen do prostředí americké politiky. Hlavní postavou je člen Sněmovny reprezentantů Frank Underwood (v podání Kevina Spaceyho), který se pokouší připravit plán na zničení nového prezidenta. Jeho manželku, ambiciózní Claire, hraje Robin Wright, další z hlavních rolí zvárňuje Kate Mara představující reportérku toužící po sólokaprovi, která Underwoodovi uzavře za příslib exkluzivních materiálů faustovskou dohodu...

Kabelová televize Netflix nedávno oznámila, že čtvrtá řada seriálu bude mít celosvětovou premiéru letos v březnu.

Temné zákruty ženské identity

K dalším pozoruhodným zahraničním seriálovým titulům, které ČT plánuje uvést, je sedmidílná krimi Stíny nad jezerem, kterou natočila režisérka Jane Campionová, autorka oscarového Piana a snímků jako Piková trojka, Jako dým nebo Jasná hvězda. Drama začíná v okamžiku, kdy se v městečku na břehu novozélandského jezera pokusí o sebevraždu dvanáctiletá Tui a následná lékařská prohlídka odhalí, že dívka je v pátém měsíci těhotenství. K případu je povolána vyšetřovatelka Robin Griffithová, která se během vyšetřování musí vyrovnat i s vlastní komplikovanou minulostí. V roli vyšetřovatelky se objeví Elisabeth Moss, známá mimo jiné ze seriálu Mad Men, který ČT uvádi pod názvem Šílenci z Mannhatanu. Camiponová ve svém seriálu vytváří svébytný, komplexního světa a nekonvenčním způsobem spojuje postupy thrilleru s prvky spirituální symbolické úvahy o bolesti, odplatě, možnostech útěku a nehmatatelných zákrutách ženské identity.

Stíny nad jezerem.

Ženskou hlavní hrdinku má i seriál Ve jménu vlasti, k němuž ČT uvede už čtvrtou řadu. Agentka Carrie Mathisonová (Claire Danesová) je v nové sérii ustavena šéfkou stanice CIA v Afghánistánu. Úspěšný špionážní seriál, který už také posbíral řadu ocenění, je dílem tvůrců Howarda Gordona a Alexe Gansy podle izraelské předlohy Hatufim (Unesení).

Italská Gomora, britská Hra

Na diváky ČT ale nečekají jen americké seriály. Osmidílná série 1864 je natočená v Dánsku a jejím ústředním tématem je druhá šlesvická válka. Vlivem nárůstu nacionalistického cítění si Dánsko v polovině devatenáctého století začalo činit nároky na multinárodní Šlesvik, což vyprovokovalo Prusko a Rakousko coby zástupce Německého spolku k vyhlášení války. Ta po devíti měsících skončila devastující ztečí pruských a rakouských jednotek na dánské opevnění u Dybbolu. Seriál se zaměřuje na klíčové události války, přičemž kulminuje právě bitvou, která je považována za jednu z nejkrvavějších v dějinách Dánska.

V Itálii vznikla mafiánská sága Gomora (2014), natočená podle stejnojmenné knihy Roberta Saviana, která v roce 2006 otřásla Itálií. Saviano v ní rozkrývá hierarchii neapolské Camorry, její roli v obchodu s drogami a bílým masem a její provázanost s oficiální mocí. Od jeho dokumentární přesnosti se však tvůrci seriálu jen odpíchli a vytvořili strhující a mnohovrstevnatou ságu. Příběh klanu Savastanových, jeho vnitřních rozbrojů i vnějších bojů o moc si pečlivým a realistickým vykreslením fungování Camorry vysloužil přirovnání k jednomu z nejoceňovanějších seriálů posledních let – The Wire (Špína Baltimoru).

Italský seriál Gomora.

Britská šestidílná špionážní série Hra začíná v 70. letech dvacátého století. Britská tajná služba dostává od přeběhlého plukovníka KGB informaci o připravované rozsáhlé ruské operaci s kódovým označením Sklo a vytvoří uzavřenou pracovní skupinu, která se jí má zabývat. Do hry ovšem velmi záhy vstupují morální dilemata, vzájemné řevnivosti a soukromé agendy jednotlivých aktérů. Seriál svým zpracováním a atmosférou odkazuje k mistrovskému špionážnímu thrilleru Tomase Alfredsona Jeden musí z kola ven (2011), natočenému podle literární předlohy Johna le Carrého.

Na obrazovky ČT se chystá také třetí řada oblíbeného švédsko-dánského seriálu Most, který patří ke špičce celosvětové seriálové produkce. Pan Selfridge IV. Čtvrtá řada výpravného retro seriálu, líčícího vzestupy a pády majitele prvního velkého obchodního domu v Londýně na počátku 20. století.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey.
Stíny nad jezerem.
Autor: