Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dětské koutky pro hipstery, Stalin i opravny gramofonů. Vychází kniha o současné Letné

Kultura

  12:00
PRAHA - Bio Oko, metronom, nespočet bister a především široká letenská pláň. Milovníci pražské čtvrti Letná před rokem založili facebookovou skupinu Letenská parta. Nyní autoři skrývající se pod pseudonymem „Letenská parta tl;dr“ vydávají knihu Stručný glosář letenský.

Stručný glosář letenský foto: Kateřina Písačková / PageFive

Satirické dílo Stručný glosář letenský, která tak trochu předstírá, že je místopisným průvodcem Prahou 7 pro začínající mimopražské studenty AVU, provádí čtenáře po význačných místech a reáliích této pražské čtvrti (Akademie výtvarných umění, Veverkova ulice, Stalin, Veletržní palác atd.), a zároveň je seznamuje s místními zvyklostmi. Kniha, kterou vydalo nakladatelství PageFive je doplněná trefnými ilustracemi brněnského audiovizuálního umělce Jana Šrámka a Kateřiny Blahutové.

Letenská parta

Facebookovou skupinu Letenská parta založila v roce 2011 jako neoficiální diskusní platformu dnešní radní pro kulturu MČ Praha 7 Hana Třeštíková. Od té doby se skupina rozrostla, tematicky nyní pokrývá celou Prahu 7 a stala se významným lokálním fenoménem. Skupina dnes čítá přes 9000 členů, což tvoří kolem 20% všech obyvatel Prahy 7. Obyvatelé Letné si zde vyměňují nejrůznější informace, rady a tipy, z čehož si každý týden dělá legraci satirická anonymní stránka „Letenská parta tl;dr“, kde se každý čtvrtek objevuje shrnutí toho „nejpodstatnějšího“, co se v původní skupině událo.

Pro knižní vydání svých populárních týdenních facebookových příspěvků zvolila „Letenská parta tl;dr“ formu slovníkového průvodce. Autoři v knize vytváří groteskní obraz Letné jako místa, kde všichni celé dny vysedávají v kavárnách, opravují své gramofony, nakupují knihy a tenisky, živí se výhradně obloženými chlebíčky, bio potravinami a fair trade kávou, večer pořádají ohňostroje a „vždycky udělají něco trochu jiného, než se jim řekne“.

Stručný glosář letenský je knihou lokálního významu, která se však dá číst také jako obecná výpověď o jevech gentrifikace, kdy původní obchůdky a provozovny nahrazují trendy kavárny, restaurace a designové obchody či studia.

Bio Oko. Ilustrace z knihy Stručný glosář letenský

„Podnik s lehce zavádějícím názvem pocházejícím z doby, kdy Bio nebylo bio, ale zkratka pro biograf. Biograf je něco jako multiplex, ale tak komicky malý, že je v něm jen jeden sál. Bio Oko je pupek Letné. Zde všechno začíná a často také končí, protože zdejší bar má otevřeno hodně dlouho, ale obsluha je tu tak pomalá, že se sem chodí spíš vystřízlivět. K pivu si tu můžeš kromě bramborových lupínků a quiche dát i pořádnou porci artového filmu a vychutnat ji pololeže v plážovém lehátku. Bio Oko je něco mezi dětským koutkem pro hipstery, klubem důchodců a ztrátami a nálezy. Pokud v zimním období ztratíš klíče od bytu i mobil a budeš potřebovat zachránit, s velkou pravděpodobností zastihneš své spolubydlící právě zde,“ tak popisují autoři letenské kino Bio Oko.

Pejskař. Stručný glosář letenský
Metronom. Stručný glosář letenský

Křest knihy proběhne, jak jinak než v srdci Letné, tzv. na Stalinu v Letenských sadech v sobotu 30. 4. od 19:00.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...