Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

FAMU považuje odvolání Fajta a Soukupa za nedůvěryhodné. Žádá o vypsání nestranného výběrového řízení

Kultura

  16:38
PRAHA - Rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) o odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa považují zástupci Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) za nedůvěryhodné.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a generální ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt. foto: ČTK

Žádají vypsání transparentního a nestranného výběrového řízení. Akademický senát a děkan FAMU Zdeněk Holý to uvedli v usnesení, které  ve středu zaslali ČTK.

„Způsob odvolání těchto dvou představitelů významných kulturních institucí nepovažujeme za důvěryhodný. Práce pana Soukupa i pana Fajta dle dostupných materiálů vykazovala kontinuálně dobré výsledky, problémy ve vedení institucí nezaznamenali v posledních letech ani předešlí ministři kultury,“ uvedli představitelé filmové fakulty.

Lidé před ministerstvem kultury protestovali kvůli odvolání Fajta a šéfa olomouckého muzea Soukupa

Česká republika potřebuje podle nich ve vedoucích pozicích galerií a muzeí silné osobnosti, které budou zlepšovat povědomí veřejnosti o historii i současném stavu umění. „Proto apelujeme na vypsání transparentního výběrového řízení, které nebude u odborné veřejnosti vyvolávat pochyby o své nestrannosti. Také apelujeme na to, aby v nejbližší době bylo vytvořeno systémové řešení pro obsazování ředitelů galerií,“ uvádí se ve společném prohlášení akademiků a děkana FAMU. Odvolávání či jmenování ředitelů podle nich nesmí napříště záviset pouze na politické moci či libovůli ministra.

Ministr rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a hospodářskými a manažerskými pochybeními, které ukázal audit zadaný úřadem. Za svůj krok čelí kritice. Někteří zástupci kulturních institucí a umělci požadují jeho odvolání, kritizuje ho také opozice a jeho postup se nelíbí ani části sociální demokracie. Staněk trvá na tom, že ředitelé pochybili. Ministerstvo kultury tento týden oznámilo, že pro výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie chce Staněk vytvořit poradní sbor složený z „respektovaných osobností z odborné a kulturní scény“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!