Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Film o zavražděném novináři Chášukdžím velké streamovací firmy zatím vysílat nebudou

Kultura

  20:00
Washington - Americký celovečerní dokument o vraždě saúdskoarabského novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího se zatím nepodařilo dostat do vysílání velkých filmových společností, jako jsou Netflix či HBO. Informovala o tom v úterý agentura AP.

Na turecké ambasádě zavražděný novinář Jamal Chášukdží. Za objednavatele vraždy jsou považovány nejvyšší saúdskoarabské kruhy. foto: AP Photo

Snoubenka zavražděného novináře Chášukdžího žaluje saúdského prince Salmána. Tvrdí, že si vraždu objednal

Podle ní to vzbuzuje obavy o budoucnost geopolitických thrillerů založených na skutečných událostech. Snímek nazvaný The Dissident (Disident), který měl premiéru před rokem na festivalu Sundance, bude od pátku k dispozici v některých internetových půjčovnách.

Jamal Chášukdží na archivním snímku.
Novinář Džamál Chášukdží, který byl zavražděn na saudském konzulátu v Istanbulu.

„Když jsou v sázce velké peníze, obchodní zájmy, vítězí normální témata, a ne něco, co by nám způsobilo stres. Jak firmy rostou a rostou, vidíme, že jejich rozhodování jsou méně a méně riskantní, i co se týče obsahu,“ citovala agentura AP Bryana Fogela, který získal před třemi lety Oscara za celovečerní dokument Icarus, o státem podporovaném dopingu ruských olympijských sportovců. Jeho ocenění bylo přitom i prvním Oscarem za celovečerní film pro společnost Netflix, uvedla AP.

Prokurátor oznámil zmírnění trestů pro vrahy novináře Chášukdžího. Dostali 20 let vězení

Mluvčí společnosti Netflix se podle AP odmítl vyjádřit k nezájmu o film The Dissident. Agentura AP také napsala, že v listopadu uzavřela firma Netflix smlouvu se saúdskoarabskou společností Telfaz11 na osm filmů.

Chášukdží, který žil od roku 2017 v USA a kritizoval i korunního prince Muhammada bin Salmána, byl zavražděn v říjnu 2018 na konzulátu své země v Istanbulu. Rijád zprvu tvrdil, že novinář z budovy odešel, po dvou týdnech přiznal, že tam byl zabit. Jeho tělo se nenašlo, podle turecké policie byl zřejmě rozčtvrcen. Saúdská Arábie za tuto vraždu odsoudila několik lidí k trestu smrti, který posléze zmírnila. Podle některých nechal Chášukdžího odstranit korunní princ. Vražda vyvolala pobouření řady zemí, jež ale nakonec nevedlo k téměř žádným konkrétním krokům vůči Saúdské Arábii, která je významnou ropnou velmocí a spojencem USA na Blízkém východě.

Fogel vycházel při natáčení z údajů turecké policie i vyšetřování zvláštní zpravodajky OSN Agn?s Callamardové, která doporučila zahájit v souvislosti s vraždou vyšetřování korunního prince i dalších představitelů saúdskoarabské monarchie. Režisér vycházel i z rozhovorů s Hatice Cengizovou, Chášukdžího tureckou snoubenkou, která na svého přítele tehdy marně čekala před konzulátem, kam si šel novinář pro doklady kvůli svatbě.

Mohl skončit jako Chášukdží. Saúdský princ měl za bývalým pracovníkem tajných služeb vyslat ‚tygří jednotku‘

Cengizová vyjádřila zklamání kvůli nezájmu o snímek The Dissident. „Tento film vypráví o někom, kdo bojoval za velmi důležité hodnoty. Proto ho zabili,“ uvedla.

Chladný postoj velkých společnostní k filmu o Chášukdžím se podle AP nedá vysvětlit jeho kvalitou. Na specializovaném serveru Rotten Tomatoes dostal 97 procent od filmových kritiků a 99 procent od diváků. Podle AP může být za nezájmem to, že upozorňuje na porušování svobody slova v Saúdské Arábii. Minulý měsíc byla například v Saúdské Arábii odsouzena k pěti letům a osmi měsícům vězení bojovnice za práva žen Ludžajn Hazlúlová, která mimo jiné kritizovala poručnictví, jež dává v saúdskoarabském království mužům právo rozhodovat o záležitostech žen.

Autor: