Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kouknout režisérovi pod ruku. Živé kino nabídne projekce dokumentů přímo ve střižně

Kultura

  6:00
JIHLAVA/ PRAHA - Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě letos už podvanácté předznamená projekt Živé kino, který v Jihlavě zavede diváky do míst, kde byly dnes už zaniklé kinosály. Pražská část akce uvede snímky, které jsou těsně před dokončením a diváci je uvidí za přítomnosti tvůrců přímo ve filmových střižnách.

Projekt Živé kino propojuje tvůrce s diváky. foto: MFDF Jihlava

 „Jedinou výjimku mezi projekčními místy představuje městské kino Dukla, které právě letos slaví 100 let od svého založení a patří mezi nejstarší fungující české kinosály,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Živé kino v Jihlavě bude promítat od 21. do 30. srpna. Projekce se uskuteční v parku za kinem Dukla, v tělocvičně Sokol, na zahrádce Smíchovské restaurace, na mostě u čerpací stanice OMV v Okružní ulici a v parku M. R. Štefánika. „Vybrali jsme pět míst, která jsou svázána s jihlavskými kiny Elite, Edison, Reform, Sokol a Vysočina,“ poznamenal Hovorka. 

Mezi promítanými tituly bude například populární dokument režiséra Ivo Bystřičana Mých posledních 150 000 cigaret nebo i Českým lvem oceněné Zapomenuté transporty do Polska režiséra Ivo Přibyla.

Projekt Živé kino zve diváky do netradičních míst.

Program jihlavské části sestavili jihlavští porotci, kteří pravidelně zasedají ve festivalové porotě sekce Česká radost určené pro nejlepší české dokumentární filmy. Své oblíbené filmy pro letošní Živé kino vybral jihlavský optik Blahoslav Žilka, rocker a divadelník Vítězslav Schrek, zpravodaj České televize Josef Pazderka, vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková a hiphoper a pedagog Filip Konvalinka.  

Živé kino jako bojovka

Další snímky nabídne od 23. do 30. srpna Živé kino v Praze, kde se diváci přímo ve filmových střižnách seznámí s českými dokumenty těsně před jejich dokončením. Kristýna Bartošová jim v rámci Živého kina promítne svůj snímek Nebezpečný svět Rajka Dolečka, do podkrušnohorské krajiny se diváci vydají se snímkem Martina Ryšavého Na vodě nebo se budou moci pokochat bohémským životem tří jazzmanů ve snímku Pára nad řekou režisérů Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundy. Posledním filmem bude snímek Jana Šípka Tlačítka bdělosti. Film je portrétem dvou českých vědců Jana Buriana a Pavla Ctibora, kteří kloubí vědu a východní meditace. Snímek se dotýká hranic obojího a za pomoci lehce experimentálních filmových postupů navozuje pocit meditace i v mysli diváků.

Vstup na projekce je zdarma, ale divácká kapacita je omezená. „Živé kino je tak trochu bojovka. Protože jsou místa na projekcích limitovaná, přihlásit se na ně lze prostřednictvím SMS v den promítání od devíti hodin ráno,“ vysvětluje za organizátory Michaela Cmíralová. Podrobnější informace najdou zájemci na adrese facebook.com/mfdfjihlava

Ani Jihlavané podle Hovorky o tyto filmy nepřijdou. Všechny snímky promítané v Praze na konci srpna budou mít možnost vidět během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který se v Jihlavě uskuteční od 27. října do 1. listopadu.

Autoři: ,