Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kritizovaný Prague Pride odstartoval jógou

Kultura

  16:15
Začíná ostře sledovaný festival tolerance Prague Pride 2011. Pětidenní akci pořádá pražská komunita gayů a lesbických žen. Na programu je kolem osmdesáti akcí včetně koncertů, přednášek a večírků. Přehlídka, kterou provází kritika konzervativců, vyvrcholí sobotním karnevalovým "průvodem hrdosti" homosexuálů.
Barvy duhy, oficiální symbol LGBT komunit

Barvy duhy, oficiální symbol LGBT komunit foto: Reuters

Festival nabídne do neděle 78 akcí na víc než 30 místech v metropoli i jejím okolí. Patří mezi ně koncerty, promítání, cvičení jógy, výstavy, semináře, diskuse i divoké večírky. Rozpočet akce činí milion korun, polovina sumy pochází z darů, druhá z grantů tří nadací.

Středeční program odstartoval tanečním cvičením jógy Dance Yoga pro Pride. "Zatím vše probíhá podle programu a bez problémů. Cvičení jógy trvalo asi 20 minut a myslím, že tahle akce není konfliktního charakteru," řekla serveru Lidovky.cz mluvčí Kamila Fröhlichová.

Přednáška a karneval
Od šesti hodin se koná přednáška s názvem 'Menšiny v menšinách': "Diskuze se zaměří na průsečíky různých identit v rámci LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transsexuály - pozn. redakce) napříč těmito kategoriemi. A také na to, jak akce typu pride, které se snaží poukázat na diverzitu společnosti, mohou přispět ke zviditelnění specifických skupin a jejich problémů," píší na stránkách akce organizátoři.

O pochodu Prague Pride 2011 čtěte také:


Přehlídka pokračuje různými párty. Od devíti hodin začínají bujaré oslavy prvního pražského Gay Pride v klubu Friends. "Přijďte v kostýmu, či nalíčení a welcome drink zdarma Vás nemine," lákají pořadatelé. Podrobný program festivalu najdete ZDE

Z bezpečnostních důvodů organizátoři festivalu zrušili jednu z odvážnějších akcí - středeční "večírek naháčů", při kterém by podle policie hrozilo největší riziko konfliktu.

Čtěte také:


Vrcholem programu se má stát právě sobotní duhový pochod. Podobné průvody se konají v mnoha zahraničních metropolích, účastní se jich desetitisíce lidí.


Přečtěte si také:


Průvod podpoří tisíce lidí
Kolik návštěvníků přijde na festival a do pražského průvodu, pořadatelé nedokázali odhadnout. Původně počítali s tím, že by se v sobotu na cestu Prahou mohlo vydat asi 1500 lidí. Po protestech konzervativců jim ale mnozí vyjadřují podporu. Nyní proto organizátoři očekávají, že by se do průvodu mohlo zapojit 7000 lidí.

Přečtěte si Hájkovo vyjádření:


Pochod hrdosti kritizoval minulý týden prezidentův vicekancléře Petr Hájek. Vadilo mu, že pražský primátor jako pravicový politik dal akci záštitu. Homosexuály označil za "deviantní spoluobčany" a jejich pochod za nátlakovou akci. Za Hájka se postavil prezident Václav Klaus. Podle něj je deviace "hodnotově neutrální" slovo a pražský průvod hrdosti není vyjádřením homosexuality, ale homosexualismu, kterého se jako jiných moderních "ismů" obává.

Protesty

Průvod Prague Pride se bude řadit od 12:00 na náměstí Republiky, odkud vyrazí ke Střeleckému ostrovu. Jako protiváhu k této akci pořádají svůj "pochod za rodinu" ve stejnou dobu od Obecního domu Mladí křesťanští demokraté pod záštitou šéfa lidovců. Na akci se podílí Hnutí pro život, které bojuje proti potratům. Zúčastní se i konzervativní iniciativa D.O.S.T. Protest proti pochodu oznámila i Krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Více čtěte ZDE

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...