Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mezi dvěma ženami. Louis Garrel ve filmu Věrní nevěrní poznává další rozměr své manželky

Kultura

  18:00
PRAHA - Režisér a herec Louis Garrel se ve svém filmu Věrní nevěrní, jehož projekci v pondělí večer osobně uvede na festivalu Febiofest v Praze, v hlavní mužské roli ocitne ve složité situaci mezi dvěma ženami. Jednu z nich si v milostném příběhu zahrála Lily-Rose Deppová, dcera herce Johnnyho Deppa, druhou pak Garrelova skutečná manželka Laetitia Castaová. Díky tomu francouzský filmař poznal další rozměr své ženy. Uvedl to na setkání s novináři v Praze.

Louis Garrel přijel svou novinku Věrní nevěrní představit do Prahy. foto:  Dan Materna, MAFRA

„Doma s manželkou řešíme přece jenom jiné věci než na place, kde mi odhaluje své další stránky,“ uvedl Garrel, který je na zapojení rodinných příslušníků do filmu zvyklý od dětství. Jako potomek režiséra Phillipa Garrela a herečky Brigitte Sy se objevil před kamerou už jako dítě v roce 1989 v otcově filmu Les baisers de secours, kde hrál syna své matky.

Deppovou představující ve filmu mladou Evu prý Garrel potkal už před lety a chtěl ji více poznat. „Když jsme jí nabídl scénář, řekla mi, že je přesně o ní,“ podotkl.

Louis Garrel přijel do Prahy svou novinku Věrní nevěrní osobně představit.
Obávaný na úvod. Festival zahájí film o Jeanu-Lucovi Godardovi a salonním...

Začal 26. ročník Febiofestu. Ministr kultury předal cenu za přínos pro film Bohdalové a Fondovi

Komplikovaný vztahový příběh s detektivními i komickými prvky Garrel jako režisér vypráví s využitím komentářů všech tří protagonistů. Pro svůj styl je film Věrní nevěrní přirovnáván k dílům francouzské nové vlny představované například snímky Françoise Truffauta. „Divák má pocit, že s každou z postav sdílí něco intimního. Ale ten pocit se neustále mění, protože ty intimní prožitky ne vždy ladí se skutečností,“ sdělil Garrel ke scénáři, který napsal společně se zkušeným scenáristou Jeanem-Claudem Carriérem. „Někdy byl Jean-Claude až moc zkušený a já až moc naivní amatér. ale nakonec šlo o dobrou kombinaci,“ konstatoval v rozhovoru pro Festivalové noviny.

Snímek Věrní nevěrní má i před svou komplikovanost nezvyklých 75 minut. „Dneska se zdá, že je norma aspoň dva a půl hodiny, ale já chtěl natočit něco jako filmovou novelu,“ sdělil ke svému druhému celovečernímu filmu Garrel.

Pro Garrela jsou charakteristické kudrnaté delší vlasy, dnes však před novináře předstoupil s krátkým sestřihem. Ještě v lednu byl dohola, protože s režisérem Romanem Polanským natáčel snímek Dreyfusova aféra o známém skandálu, který koncem 19. století paralyzoval francouzskou třetí republiku. Garrel v něm ztvární právě křivě obviněného a odsouzeného důstojníka Alfreda Dreyfuse.

Louis Garrel se začal před kamerou objevovat pravidelně po studiu na Pařížské konzervatoři. Zahrál si například ve Snílcích režiséra Bernarda Bertolucciho a Pravidelných milencích svého otce, kde za svůj herecký výkon získal Césara. Postupně se ale kromě herectví začal zaměřovat i na filmovou režii. Natočil tři krátké filmy a poslední z nich La regle de trois v roce 2015 rozpracoval do svého celovečerního debutu Dva přátelé. Také snímky Snílci a Dva přátelé budou vedle filmu Věrní nevěrní uvedeny v rámci letošního Febiofestu.

Autor: