Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pokračování Harryho Pottera v režii HBO? Fanouškům vadí, že by z něj mohla mít peníze ‚transfobka‘ Rowlingová

Kultura

  16:00
LONDÝN - Společnost HBO údajně chystá nový seriál z kouzelnického světa Harryho Pottera. Fanoušci projekt ale předem kritizují. Důvodem jsou údajné transfóbní výroky spisovatelky J. K. Rowlingová, autorky knižní předlohy.

Na slavnostní premiéru dorazila i autorka celé ságy o Harrym Potterovi, britská spisovatelka J. K. Rowlingová. foto: Reuters

Někteří uživatelé na sociálních sítích dávají najevo své rozhořčení z chystaného hraného seriálu pro službu HBO Max. Důvodem jsou transfóbní výroky spisovatelky J. K. Rowlingové, jenž rozdělily kulturní obec na dva tábory - jedni se jí zastávali, druzí zatracovali. V případě seriálu by ale Rowlingová jakožto autorka předlohy získala velkou sumu peněz, což jejím odpůrcům také vadí.

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová na slavnostní premiéře hry Harry Potter...
Spisovatelka J. K. Rowlingová s manželem Neilem Murraym pózují na slavnostní...

„Harry Potter byla největší součást mého dětství. Kdyby Rowlingová nebyla taková transfóbní kráva, určitě bych se na ten seriál těšila,“ napsala na Twitter Sara Clementsová. „Pokud je Rowlingová součástí, nechci to,“ napsal jiný z uživatelů.

„Tohle všechno znamená, že dostane ještě více peněz a nebude nijak trestaná za svou opakovanou a ubližující transfóbií,“ myslí si Steph Kyriacou, redaktor queer serveru Pinknews.com.  

Rowlingová

Je pravda, že Rowlingová jakožto autor vlastní práva na celou značku a z toho plynoucí tantiémy. Pokud by ale seriál nedopadl, rozhodně by to neznamenalo, že by byla Rowlingová odstřihnutá od příjmů, jak si přejí její odpůrci. Spisovatelce stále plynou peníze z filmové ságy, zábavního parku, knih, videoher a masivního prodeje reklamních předmětů.

Několik uživatelů poukázalo, že oznámení o novém seriálu ze světa Harryho Pottera přišlo hned poté, co prezident Joe Biden zrušil Trumpův zákaz translidí sloužících v americké armádě.

Persona non grata

Dne 6. června 2020 sdílela autorka knižní ságy o Harrym Potterovi na svém Twitteru příspěvek o menstruaci s posměšným komentářem. Fanoušci začali spisovatelku obviňovat z transfóbie. Proti Rowlingové se postavili i někteří herci z filmové adaptace Harryho Pottera včetně Daniela Radcliffa a Emmy Watsonové.

Spisovatelka svým kritikům odpověděla v dlouhém příspěvku na svých webových stránkách. Uvedla pět důvodů, proč má být současný transsexuální aktivismus nebezpečný. Jako hlavní uvádí fakt, že aktivismus vymazává slovo pohlaví a s tím související společenskou debatu. Nahrazuje ho fakticky bezvýznamovým slovem gender. Jako další důvody uvádí účinek na dětskou výchovu a oběti sexuálního násilí, potlačování svobody slova a problémy s lékařskou změnou pohlaví.

Připomínáme, že Rowlingová nebyla z transfobie nařčená poprvé. Loni v prosinci se na Twitteru zastala britské vědkyně Mayi Forstaterové. Ta tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví a stálo ji to kariéru. V roce 2018 Rowlingová zase kladně reagovala na twitterový příspěvek o tom, že transsexuální ženy jsou zkrátka jen „muži v šatech“.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...