Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

S Julianem Assangem máme hodně společného, tvrdí Máša z Pussy Riot. Oba míří i do Jihlavy

Kultura

  14:00
PRAHA/ JIHLAVA - Na jihlavský festival dokumentárních filmů přijede jako host Inspiračního fóra Marija Aljochinová ze skupiny Pussy Riot. Dalším významným hostem bude zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který se však už více než tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, takže s festivalovými diváky bude v kontaktu přes skype. Na podporu finančně náročného projektu Inspiračního fóra spustil festival crowdfundingovou kampaň na portálu Hithit.cz.

Návštevu Máši z Pussy Riot a zakladatele WikiLeaks Juliana Assange mohou zájemci podpořit na Hithit.cz. foto: MDFD Jihlava

Inspirační fórum funguje na jihlavském festivalu už pátým rokem pod vedením kurátora - režiséra a producenta Filipa Remundy. Za tu dobu přivezlo do Jihlavy řadu zajímavých i kontroverzních osobností světové kulturní a aktivistické sféry. Hostem byl například ruský konceptuální umělec a aktivista Petr Pavlenskij, nespravedlivě vězněný Moazzam Begg, čínský romanopisec a nositel Nobelovy ceny Gao Xingjian, ukrajinská feministická protestní skupina Femen, kubánský básník a spisovatel Carlos A. Aguilera, česká konceptuální umělkyně Kateřina Šedá a další.

“Jsme rádi, že se nám letos podařilo svést dohromady právě Mášu Aljochinovou a Juliana Assange. Každý z nich je osobností, která svými činy plní zprávy na celém světě, ale mít možnost vidět a slyšet je oba pohromadě, je zcela unikátní,“ zdůrazňuje ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. Zároveň vyzývá všechny, kdo chtějí a mohou Inspirační fórum podpořit a podílet se tak na vytváření otevřeného prostoru pro mezinárodní diskuse v České republice, aby využili kampaně na Hithitu.

„Češi jsou často podezíráni z toho, že se zajímají jen o dění ‚ve vlastní kotlině‘. Víme, že to neplatí pro všechny, a rádi bychom k větší otevřenosti přispěli tímto letošním ročníkem Inspiračního fóra. Děkujeme za vaši podporu i osobní účast! Udělejte si vlastní názor přímo u zdroje!“, říká Hovorka.

Assange i Aljochinová jsou často jsou v dnešní společenské debatě vnímáni kontroverzně. Zatímco jedni je vidí jako bojovníky za svobodu slova, jiní je berou jako loutky „nepřátelských velmocí”. Julian Assange je označován za někoho, kdo straní Rusku a poškozuje Spojené státy americké, Pussy Riot údajně dělají totéž, jen naopak – straní Americe a ohrožují Rusko. Přesto se ale obě osobnosti již jednou setkaly a vnímají to zcela jinak. Sama Máša z Pussy Riot se po loňském setkání s Julianem Assangem na ekvádorské ambasádě, nechala slyšet, že mají v podstatě mnoho společného.

Avantgarda i pohřby

Festival se koná od 27. října do 1. listopadu v Jihlavě a tradičně přinese bohatý filmový i doprovodný program s řadou domácích i zahraničních hostů. Mimo jiné uvede v české premiéře film Steve Jobs: The Man in the Machine (2015), který natočil oscarový dokumentarista Alex Gibney. Představeno bude i dílo opomíjeného francouzského avantgardisty Eugèna Deslawa či arménského myslitele a filmaře Artavazde Pelešjana. Členové Skupiny česko-slovenských surrealistů připravili pro festival průřez českými a francouzskými filmy ovlivněnými tímto avantgardním směrem - sekce zahrne jména jako Jan Švankmajer, Alexander Hackenschmied nebo Francouzka Germaine Dulacová. K zajímavostem bude patřit také festivalové témata Věčnost, které uvede filmové a televizní reflexe pohřbů českých intelektuálů.

Autor: