Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Středozem zůstává stejná. Seriálový Pán prstenů se bude točit na Novém Zélandu

Kultura

  17:00
STŘEDOZEM/NOVÝ ZÉLAND - Televizní seriál na motivy románu Pán prstenů britského spisovatele J.R.R. Tolkiena se bude natáčet na Novém Zélandu, kde vznikla i stejnojmenná úspěšná filmová trilogie režiséra Petera Jacksona. Světová televizní práva na Tolkienův fantasy příběh ze Středozemě koupila před dvěma lety americká společnost Amazon. Očekává se, že půjde o nejdražší televizní pořad všech dob, jehož cena dosáhne nejméně miliardy dolarů (23,4 miliardy Kč), uvedl server BBC.

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Děj nového seriálu by měl předcházet událostem z prvního dílu trilogie Pán prstenů, tedy Společenstva Prstenu. Divize Amazon Studios v úterý v prohlášení napsala, že přípravné práce před natáčením už byly zahájeny a že samo natáčení začne v nadcházejících měsících.

John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.
Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003).

„Když jsme hledali místo, kde bychom mohli oživit prapůvodní krásu druhého věku Středozemě, věděli jsme, že musíme najít něco velkolepého - nedotčená pobřeží, lesy a hory,“ uvedl Amazon.

Pán prstenů

Novozélandský ministr hospodářského rozvoje Phil Twyford řekl, že projekt zemi přinese řadu výhod, včetně nových pracovních příležitostí a významných zahraničních investic.

Tři filmy, které podle Tolkienovy trilogie natočil novozélandský režisér Peter Jackson - Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále - vydělaly podle agentury Reuters po celém světě téměř tři miliardy dolarů (70 miliard Kč). Získaly také celkem 17 cen americké filmové akademie Oscar. Úspěšné byly také filmy na motivy dalšího Tolkienova díla Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.

Úspěch filmových příběhů ze světa lidí, elfů, trpaslíků a čarodějů podpořil na Novém Zélandu cestovní ruch a přitáhl miliony návštěvníků na místa, kde snímky vznikaly.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...