Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ta budova mluví! Hlavní cenu Pražského Quadriennale si odnesla Severní Makedonie

Kultura

  15:00
PRAHA - V úterý 11. června byly v prostorách holešovického Výstaviště uděleny ceny Pražského Quadriennale 2019 (PQ) včetně hlavního ocenění Zlatá Triga. Mezinárodní porota tuto prestižní cenu udělila makedonskému projektu This Building Truly Talks.

Ocenění za nejlepší expozici Zemí a Regionů: Maďarsko. Pražské Quadriennale 2019. foto: Alžběta Jungrová

Porota hodnotila celou řadu kategorií, od nejlepšího designu přes kurátorský koncept, nejvýraznější studentský talent až po celoživotní zásluhy v oboru. Cenu za nejlepší expozici v kategorii Země a regiony získaly Francie, Katalánsko a Maďarsko. 

Ocenění za nejlepší expozici ve Studentské výstavě: Gruzie. Pražské...
Zlatá Triga PQ 2019: Republika Severní Makedonie. Pražské Quadriennale 2019.

Ocenění za nejlepší design si odneslo celkem šest vystavujících z Mexika, Chorvatska, Číny, Kanady a Austrálie. Zvláštní cenu poroty získal Bert Neumann a za celoživotní zásluhy v oboru byla oceněna Kirsten Dehlholmová.

Pražské Quadriennale

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru vzniklo v roce 1967 za účelem dostat to nejlepší z divadelního designu, scénografie a divadelní architektury do popředí kulturních událostí a seznámit tak profesionální i začínající umělce a širokou veřejnost se současnou scénografií. Výstavy, festivaly a vzdělávací programy pořádané jednou za čtyři roky podporují experimentální tvorbu, networking, inovaci a budoucí spolupráci mezi umělecky činorodými autory. PQ má za cíl oslavovat, posilovat a vyzdvihovat práci scénografů, umělců a architektů a zároveň inspirovat a vzdělávat diváky, kteří jsou tím nejdůležitějším prvkem jakéhokoli živého představení.

Čtrnáctý ročník největší mezinárodní přehlídky divadla a scénografie se odehrává od 6. do 16. června 2019 v prostorách pražského Výstaviště. Během 11 dnů nabízí Pražské Quadriennale expozice ze 79 zemí, více než 800 umělců z celého světa a přes 600 performancí, workshopů a přednášek.

Přehled ocenění PQ 2019

  • Zlatá Triga PQ 2019: Republika Severní Makedonie
  • Ocenění za nejlepší expozici Zemí a Regionů: Francie, Katalánsko, Maďarsko
  • Ocenění za nejlepší kurátorský koncept: Lotyšsko
  • Ocenění za nejlepší expozici ve Studentské výstavě: Taiwan, Gruzie, Finsko
  • Ocenění za divadelní prostor: DOX+, Soundforms, Levitating Theatre, Theatre in the Wild
  • Ocenění za Imaginaci ve Studentské výstavě: Itálie, Česká republika, Filipíny
  • Ocenění za nejlepší design: Jerildy Bosch (Mexiko), Ivan Marušić Klif (Chorvatsko), Zhou Zhengping (Čína), Michael Levine (Kanada), Latai Taumoepeau (Austrálie), La Liga Teatro Elástico (Mexiko)
  • Ocenění za nejvýraznější talent ve Studentské výstavě: Natalia Sedanová (Mexiko)
  • Ocenění za nejlepší kolaborativní projekt: Chile
  • Cena za nejlepší scénografickou publikaci: Donatella Barbieri - Costume in Performance: Materiality, Culture, and the Body
  • Cena dětského diváka: Chile
  • Zvláštní cena poroty: Bert Neumann (Německo)
  • Cena PQ 2019 za mentorskou činnost: Arnold Aronson
  • Cena PQ 2019 za celoživotní zásluhy: Kirsten Dehlholmová
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...