Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Žlutou rodinku Simpsonů dohnala rasová korektnost. Mnoho postav změní hlas, nebo skončí

Kultura

  11:39
Washington/Praha - Seriál Simpsonovi končí s dabováním nebělošských postav bílými herci. Tvůrci kultovního pořadu dospěli k tomuto kroku po letech kritiky za stereotypní zobrazování lidí odlišné etnicity. „Simpsonovi nebudou nadále používat hlasy bílých herců pro nebělošské postavy,” oznámili producenti v pátečním prohlášení.

Apu Nahasapeemapetilon, indický prodavač v Kwik-E-Martu. foto: FOX

Pořad, který vysílá stanice Fox, čelil v posledních letech mnoha připomínkám a stížnostem zejména kvůli postavě indického prodavače Apua, kterého daboval bělošský herec Hank Azaria.

Simpsonovi stáhnou epizodu s Michaelem Jacksonem. Kvůli zneužívání

Podle kritiků měl Apu, typický silným přízvukem, ztělesňovat negativní stereotyp indických imigrantů v Americe. Azaria, který za roli v Simpsonech získal tři ceny Emmy, již na začátku letošního roku oznámil, že postavu nadále dabovat nebude. V prohlášení uvedl, že doufá ve větší diverzitu a přeje si více prostoru pro indické a jihoasijské tvůrce. „Myslím, že teď je nejdůležitější naslouchat Indům a jejich zkušenostem,“ řekl dabér v rozhovoru se Stephenem Colbertem.

Kromě indického prodavače Azaria končí i s dabingem dalších postav, například černošského policisty Lou nebo Mexikánce Čmeláčího muže. Stejně tak bude vyměněn hlas doktora Dlahy, kterého daboval běloch Harry Shearer. Tvůrci seriálu v oznámení neuvedli, zda se tyto postavy budou v Simpsonových dále objevovat.

K rozhodnutí producentů seriálu o žluté rodince přispěly masové demonstrace proti rasismu v důsledku vraždy George Floyda, které znovu rozvířily debaty o rasové reprezentaci v americké kultuře a filmech. Kromě Simpsonových, kteří na amerických televizních obrazovkách běží již více než třicet let, se k podobným krokům rozhodly i další seriály.

Promění se třeba hlas Afroameričana Clevelanda v populárním pořadu Griffinovi, kterého daboval běloch Mike Henry. „Bylo mi ctí hrát Clevelanda více než dvacet let. Miluji tuhle postavu, ale nebělošské postavy by měli hrát nebělošští herci. Proto s touto rolí končím,” oznámil Henry na Twitteru.

S dabováním postav jiné pleti končí i herečka Kristen Bell v seriálu Central Park nebo Jenny Slate v sitcomu Big Mouth.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!