Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ruská hudební skupina Tatu přišla o kytaristu. Úmrtí má pravděpodobně souvislost s koronavirem

Ruská skupina Tatu. foto: Wikimedia Commons (CC0)

Moskva - Bývalý kytarista ruské hudební skupiny Tatu, skladatel, textař a producent Maxim Galsťjan zemřel tento víkend, oznámil v pondělí internetový list Gazeta.ru s odvoláním na hudebníkovy kolegy. Oficiálně nebyla příčina kytaristovy smrti uvedena, ale na sociálních sítích se podle deníku v souvislosti s úmrtím objevila varování „neignorovat příznaky nemoci“, protože „ohavný koronavirus nešetří ani mladé, ani staré“.
  7:58

Vládní deník Rossijskaja gazeta na svém webu rovnou napsal, že „Galsťjan zemřel na koronavirus“, respektive podlehl komplikacím vyvolaným nákazou.

Bidenovi truchlí, zemřel jejich německý ovčák Champ. Prezidentský pes se dožil 13 let

Galsťjan v roce 2003 vystupoval s Tatu v hudební soutěži Eurovize, ve které ruská skupina získala se svou písní druhé místo. To v té době bylo v Rusku vnímáno jako neúspěch, protože od Tatu se čekala výhra. Zpěvačky Lena Katinová a Julija Volkovová se hájily, že měly při vystoupení špatně nainstalovaný zvuk a že kamery je zabíraly jen zpovzdálí. Dívky byly tehdy proslulé provokativními hrátkami s lesbickou láskou.

Galsťjan hrával také v dalších ruských kapelách, například IFK, která v roce 1999 vystupovala jako předskupina Red Hot Chili Peppers při koncertu této americké skupiny u Kremlu.

USA chystají nové sankce proti Rusku kvůli Navalnému. Ruský velvyslanec se to dozvěděl v letadle

Dramatická epidemická situace panuje v současné době především v Moskvě, kde se denní přírůstky nových případů nákazy koronavirem během necelých dvou týdnů ztrojnásobily. Tamní úřady ve snaze omezit šíření viru mimo jiné zakázaly shromáždění více než 1000 lidí a prodloužily omezení pro divadla, hřiště či dětské koutky v nákupních centrech.

Restaurace, kavárny a kluby budou dál muset být zavřené v době od 23:00 do 06:00. K šíření koronaviru podle úřadů přispívají hlavně nové mutace viru a nedostatečná proočkovanost obyvatel. Tisk nevylučuje zavedení nových opatření v metropoli na počátku tohoto týdne.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč