Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Netflix v USA šlápl vedle. 200 tisíc lidí požaduje jeho zrušení, společnost podle nich zařadila ‚vadnou‘ komedii

Francouzský snímek Cuties (2020). foto: Netflix

New York - Streamovací platforma Netflix čelí v USA vlně kritiky a výzvám k bojkotu za to, že ve středu zařadila do svého výběru francouzskou komedii Mignonnes (Kočičky). Hashtag #CancelNetflix (#ZrušteNetflix) sdílelo na Twitteru přes 200 000 lidí, píše v pátek agentura AFP. K výzvě se přidali i někteří politici Republikánské strany.
  16:25

‚Děláte z dětí sexuální objekty!‘ Netflix se dostal pod palbu kritiky kvůli filmovému plakátu

Podle kritiků francouzská komedie sexualizuje těla hlavních představitelek, jež jsou, ve filmu i v realitě, nezletilé. Tím se podle nich dopouští pornografie. Hashtag #CancelNetflix, který používají kritici snímku, sdílelo na twitteru přes 200 000 profilů, čímž se jednu dobu stal nejpoužívanějším na této sociální síti. K výzvám k bojkotu se připojilo i několik místních politiků Republikánské strany.

On-line platforma kritiku odmítá. „Mignonnes je vyprávění se společenským přesahem proti sexualizaci dětí a dospívajících,“ uvedla jedna z mluvčích platformy. Podobným námitkám čelil Netflix i v srpnu, kdy zveřejnil uváděcí plakát filmu. Platforma plakát nakonec stáhla.

Na obranu filmu vystoupila například herečka Tessa Thompsonová, známá ze snímků Creed nebo Avengers: Endgame, a označila ho za „nádherný“. „Umožnil, aby se projevil nový hlas,“ napsala o filmu.

Francouzská komedie Mignonnes (Kočičky) vypráví příběh 11leté dívky Amy, která žije na severním předměstí Paříže v ne příliš fungující rodině. Amy a její kamarádky se pohybují mezi přísnými pravidly svého rodinného prostředí a tlakem na obnažení svých těl, kterému jsou vystaveny na sociálních sítích. Film, který je celovečerním debutem francouzsko-senegalské režisérky Maïmouny Doucouréové, byl oceněn na letošním ročníku amerického filmového festivalu nezávislých símků Sundance.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...