Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

‚Buďte tím kapitánem, jakého si pamatují.‘ Picard se v nové ukázce vrací na velitelský můstek

Kultura

  14:00
VESMÍR - Záchrana celého světa znovu spočine na bedrech snad nejznámějšího seriálového "plešatce". Kapitán Picard (Sir Patrick Stewart) je zpátky a na své cestě narazí na řadu starých známých tváří.Seriál dorazí na obrazovky někdy v roce 2020.

První oficiální plakát k seriálu Star Trek: Picard. foto: CBS/StarTrek.com

Jean-Luc Picard zestárnul. Kapitánskou pozici ve Hvězdné flotile pověsil na hřebík a čas nyní tráví na rodinných vinicích ve Francii. Jenže teď se děje něco mimořádného a Hvězdná flotila pochopitelně potřebuje svého hrdinu zpět. Tentorkát bude muset Picard ochránit dívku Dahj (Isa Brionesová). Ta původně patřila k Borgům, nakonec zběhla k lidem. Budou tedy hlavní hrozbou v novém seriálu Borgové? 

Seriál Star Trek: Picard (2020). Tvůrce: Alex Kurtzman.
Seriál Star Trek: Picard (2020). Tvůrce: Alex Kurtzman.

Seriál Picard údajně nemá být přehnaně výpravný a nabízet velkolepé vesmírné bitvy. Bude se držet více při zemi a nabídne spíše propracované postavy a jejich charaktery. V centru všeho bude nepřekvapivě Picard. Ten si není jistý, zda v minulosti jednal dobře a zmítají jím obavy. V seriálu rozhodně nebude neohroženým akčním a neomylným hrdinou, ale spíše člověkem s vlastními démony

Kromě Sira Patricka Stewarta v titulární roli si v seriálu zahrají i Santiago Cabrera, Isa Brionesová, Allison Pillová nebo Harry Treadway. To ale není vše. Tvůrce seriálu Michael Chabon (John Carter: Mezi dvěma světy) na Comic-conu také oznámil, že se vrátí staří známí z Nové generace William Riker (Johnatan Frakes) a Deanna Troiová (Marina Sirtisová). 

Seriál Star Trek: Picard je zasazen do hlavní linie tohoto univerza a tak přímo navazuje na kapitánovo působení ve Star Trek: Nemesis z roku 2002. Seriál se tak jasně odlišuje od tří hollywoodských Star Trek filmů režiséra J. J. Abramse, které se odehrávají v alternativním vesmíru, mimo tuto dějovou linku.

Admirál přítomen

Když Patrick Stewart dostal v roce 1987 nabídku na hraní v seriálu Star Trek: Nová generace, neměl o seriálu téměř žádné ponětí. Jeho agent mu údajně také poradil vzít roli jen proto, že očekával, že bude seriál rychle zrušen. Star Trek: Nová generace ale naopak zářil - dočkal se sedmi sérií a čtyř celovečerních filmů. Picardova role se tak stala pro Stewarta tou nejznámější.

„Když jsme na jaře 2002 dotočili poslední film z Nové generace, cítil jsem, že můj čas ve Star Treku se nachýlil ke svému přirozenému konci,“ napsal herec v srpnu 2018 na svůj Twitter. „Je tedy nečekaným, ale velmi příjemným překvapením, že se cítím svěží a připraven na svůj návrat do role Jean-Luca Picarda. Spolu s ním budu objevovat nové galaxie,“ dodal.

Síla pro fanoušky

star trek

Stewart jeden z podnětů pro svůj návrat vysvětloval takto: „V minulých letech jsem často slýchával příběhy o tom, že Nová generacepřinášela divákům útěchu, pomohla jim vyrovnat se s těžkým obdobím jejich životů nebo že jim Jean-Luc Picard poskytl v něčem vzor. Cítím, že jsem připraven se z těchto důvodů do role vrátit.“

Návrat Picarda je ale jen kapkou v moři jménem Star Trek - chystají se totiž další nové seriály. Když televize CBS v roce 2017 uvedla moderní verzi Star Treku s podtitulem Discovery, tak šlo o takový divácký úspěch, že televize oslovila scenáristu a producenta Alexe Kurtzmana (filmy Star Trek, Star Trek: Do temnoty). Ten má natočit kromě Picarda další tři nové seriály ze světa Star Treku. Kurtzman má s CBS uzavřenou od roku 2018 smlouvu na pět let v hodnotě 25 milionů dolarů.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...