130 let

Na základě dokonalého namaskování herce Václava Neužila coby Emila Zátopka všichni recenzenti vykřikují cosi o „světovém filmu“. Ve skutečnosti stále jedeme v kolejích národních mýtů. | foto: ČTK

Kdo získá Českého lva? O ceněnou sošku zabojují Zátopek, Okupace nebo televizní Božena

Kultura
  •   11:21
Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na své výroční ceny Český lev, které se budou udílet 5. března. Nejvíce šancí mají životopisný Zátopek, dobové drama Okupace či fantasy Muž se zaječíma ušima, z televizních prací Božena.

Ještě před vyhlášením nominací byly uděleny dvě nestatutární ceny. Nejlepší filmový plakát měl Zátopek, který vyhrál i v hlasování filmových fanoušků. „Strašně rád čtu jejich kritiky a baví mě i ty přísné,“ přiznal režisér snímku David Ondříček.

Největšího ocenění si u akademiků získaly dva filmy, které se shodně mohou pyšnit 13 nominacemi: Zátopek a Okupace. Jedenáct šancí má Muž se zaječíma ušima, devět Atlas ptáků a  osm Chyby. Pět nominací dostala televizní minisérie Božena a čtyři získal animovaný snímek Moje slunce Mad.

O cenu za nejlepší film roku 2021 se utkají  hrané příběhy Atlas ptáků, Chyby, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek.

Mezi dokumenty soupeří Jednotka intenzivního života, Láska pod kapotou, Nebe, Nová šichta a Sny o toulavých kočkách.

Souboj režisérů se odehraje mezi tvůrci děl Atlas ptáků, Chyby, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek, šanci mají autoři scénářů titulů  Chyby, Moje slunce Mad, Muž se zaječíma ušima, Okupace a Zátopek.

V televizní kategorii byly nominovány seriály  seriály Kukačky, Ochránce a Zločiny Velké Prahy, mezi filmy a minisériemi pak Amerikánka, Božena a Případ Roubal.

Ceny 28. ročníku Českého lva

Animovaná bitva zahrne snímky Moje slunce Mad, Myši patří do nebe a  Rudé boty, přičemž Rudé boty figurují i v nominacích na studentské filmy stejně jako film Milý tati, navržený i mezi krátkými filmy.

Mezi herci v hlavní roli soutěží Miroslav Donutil z Atlasu ptáků, Jan Jankovský z Chyb, Miroslav Krobot coby Muž se zaječíma ušima, Martin Pechlát z Okupace a Václav Neužil za Zátopka.

Z hereček v hlavní roli o cenu usilují Alena Mihulová za Atlas ptáků, Anna Kameníková za Boženu, Pavla Gajdošíková za Chyby, Eliška Křenková za Marťanské lodě a Martha Issová za Zátopka.

Křenková má nominaci i za vedlejší roli v Atlasu ptáků, jejími soupeřkami tu budou  Eva Hacurová za film Chyby, Denisa Barešová, která hrála v seriálu Kukačky, Zuzana Mauréry za roli ve snímku Muž se zaječíma ušima a Antonie Formanová za film Okupace.

Bitvy mužů ve vedlejší roli se zúčastní opět Pechlát, tentokrát za Atlas ptáků, Oldřich Kaiser z Muže se zaječíma ušima, Otakar Brousek z Okupace, Hynek Čermák z minisérie Případ Roubal a Robert Mikluš ze Zátopka.

Udílení Lvů bude poprvé moderovat Jiří Havelka, tvůrce komedie Vlastníci, a přímý přenos odvysílá ČT. Podoba ceremoniálu se bude řídit pandemickou situací. 

Autor: spa