Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česky vyjde pokračování úspěšného románu Kvítek karmínový a bílý

Kultura

  6:00
Román Michela Fabera, vykreslující prostředí viktoriánského Londýna 19. století na pozadí příběhu mladé prostitutky, zaznamenal na sklonku loňského roku úspěch u čtenářů i kritiků a dočkal se obratem dotisku. Nyní se chystá české vydání jeho pokračování, které pod názvem Jablko připravuje nakladatelství Argo na květen.

Michel Faber: Jablko. Povídky ze světa Kvítku karmínového a bílého. foto: Argo

Pokračování příběhu hlavní hrdinky jménem Sugar má tentokrát povídkovou formu. „Michel Faber se pokračování léta bránil,“ vysvětluje překladatel románu Viktor Janiš. „Pak napsal pro svého italského nakladatele jednu povídku jako vánoční dárek. Záhy ho ale napadl námět na druhou, třetí… a než se nadál, měl dost materiálu na celou povídkovou sbírku. V každé z nich navštívil jednu postavu ze světa Kvítku: protivnou komornou Claru, světáka Bodleyho, dvakrát Sugar – ovšem ještě před začátkem Kvítku, stárnoucího Williama, Emmelínu Foxovou a nakonec i Sofii.“

Povídky lze číst zcela nezávisle na románu, ale v kombinaci s předchozí knihou je zážitek samozřejmě silnější. Poslední novela „A mighty horde of women in very big hats, advancing“ (o Sofii, hnutí fufražetek v edvardiánské době i o tom, že člověk se nikdy nemůže úplně vrátit) patří k tomu nejlepšímu, co Michel Faber kdy napsal. A čtenáři se konečně dozvědí, co se stalo se Sugar a Sofií poté, co opustily poslední stránku románu Kvítek karmínový a bílý.

Michel Faber (*1960)

  • Narodil se v Nizozemsku, v sedmi letech se s rodiči přestěhoval do Austrálie a nyní žije na Skotské vysočině.
  • Debutoval roku 1998 povídkovou sbírkou Někdy prostě prší (česky 2011), o dva roky později následoval znepokojivý román Pod kůží, jenž byl přeložen do bezmála dvaceti jazyků včetně češtiny. Román se už dočkal i úspěšného filmového zpracování se Scarlett Johansson v hlavní roli.  
  •  V roce 2002 vydal opus z viktoriánské Anglie Kvítek karmínový a bílý pojednávající o osudech chytré londýnské prostitutky, s níž se zaplete dědic voňavkářského impéria. Krom Fahrenheitových dvojčat (česky 2008) mu vyšla ještě povídková sbírka Jablko, v níž se vrátil k některým postavám svého neoviktoriánského kusu.
  • Faberovým předposledním románem je Evangelium ohně (č. 2010), pozoruhodné zpracování prométheovského mýtu a zamyšlení nad mocí médií a náboženství v moderním světě. K tomuto tématu se vrací i v zatím posledním, misionářském románu Kniha zvláštních nových věcí, originálním dobrodružném příběhu o víře a poutech mezi dvěma lidmi, které od sebe dělí mnoho světelných let.

Michel Faber: Kvítek karmínový a bílý

Michel Faber: Jablko. Povídky ze světa Kvítku karmínového a bílého.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!