Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

‚Chalupáři‘ budou letos v Brně. Chystají se i výstavy Saudků a Stratila

USA

  16:00
BRNO - Finálová výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého aspiruje na jeden z vrcholů roku 2015 v brněnských muzeích a galeriích. Uskuteční se na podzim v Pražákově paláci Moravské galerie, stejně jako vyhlášení laureáta prestižního ocenění pro mladé výtvarníky. Chystají se také velké expozice bratří Saudků, Václava Stratila, Dalibora Chatrného či maďarské nezávislé scény

Chalupeckého cenu jako 25. laureát obdržel Roman Štětina foto: ČTK

Expozice finalistů Chalupeckého ceny v posledních letech nacházely zázemí na různých místech. Nově se podařilo dohodnout pravidelné střídání Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně. „Cena by tak měla být ukotvena na dalších šest let a z praxe víme, že tenhle model se líbí umělcům i divákům,“ uvedla nedávno Lenka Lindaurová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

K tématu:

Posledních 15 let Václava Stratila
Moravská galerie chystá ještě jednu expozici, jež přímo souvisí s uměleckou cenou. V květnu otevře samostatnou výstavu výtvarníkovi Václavu Stratilovi, který letos dostal Cenu Michala Ranného, a to zejména za silný vliv na generaci mladších umělců. Výstava, která je tradiční součástí ocenění, představí jeho tvorbu z posledních 15 let. Galerie na rok 2015 chystá také expozice věnované scénografovi, architektovi a knižnímu grafikovi Zdeňku Rossmannovi či fotografovi Janu Svobodovi.

Dům umění města Brna v březnu v hlavní budově otevře výstavu Tektonika paměti, kterou věnuje fenoménu vzpomínek v českém a slovenském umění mladé generace. V červnu ji nahradí mezinárodní expozice Míjet a marnit. Představí současné umělecké postoje, které se týkají pojmů jako přebytek či marnotratnost. Na podzim Dům umění vystaví průřez dílem významného brněnského konceptualisty Dalibora Chatrného, jenž zemřel před dvěma lety. V Domě pánů z Kunštátu dostane prostor například maďarská avantgarda a experimentátor Phill Niblock ze Spojených států.

Čtěte také

Muzeum města Brna od února vystaví práce bratří Saudků - kreslíře Káji a fotografa Jana. Expozice ze soukromé sbírky bude v jižním křídle hradu Špilberk, uvedla mluvčí muzea Martina Šmídtová. Na červen pak muzeum připravuje výstavu o brněnském pivu a hostincích.

Autor: