Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

David Švehlík jako soudce. V seriálu se prodírá civilními spory

Kultura

  6:00
Česká televize od 1. září každé pondělí nabídne nový třináctidílný seriál Život a doba soudce A. K., na němž scenárista Zdeněk Zapletal spolupracoval s trojicí režisérů Robert Sedláček, Radim Špaček a Bohdan Sláma. Hlavním hrdinou je rozvodový a občansko-právní rozhodčí Adam Klos (David Švehlík). Seriál vypráví dramatický příběh mladého muže, který se složitě prodírá civilními soudními spory.

Daniela Kolářová a David Švehlík, hlavní aktéři seriálu Život a doba soudce A. K. foto: ČTK

Například v prvním díle s názvem Osamělost Klos rozhoduje, kdo bude pečovat o tříletou dívku. Zda sebestředný otec, který se neštítí ničeho, nebo slabá a neurotická matka. "Scenárista a režiséři se snažili vybrat případy s velkým dopadem. Nejsilnější jsou pro mě asi ty příběhy, kde se řeší svěření dítěte do péče jednoho z rodičů," řekl ČTK představitel hlavní role Švehlík.

Zleva scenárista Zdeněk Zapletal, režisér Robert Sedláček, herci Daniela Kolářová a David Švehlík a režisér Bohdan Sláma

V dalších rolích se objeví Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška nebo Daniela Kolářová. Ta hraje matku Adama Klose, advokátku, která mimo jiné v díle nazvaném Paulusová versus Paulus zastupuje v případě řešeném jejím synem bezcitného miliardáře. "Moc jsem prosila, aby moje postava nebyla černobílá, protože tak to prostě v životě bývá, že nikdo není jenom úplně zlý nebo hodný," uvedla Kolářová.

Jitka Čvančarová v seriálu Život a doba soudce A. K.

Co díl, to jiný případ

Život a doba soudce A. K. je epizodický seriál. V každém díle řeší hrdina jiný případ, ale všemi se prolíná jeho osobní příběh. "Idea, aby na projektu spolupracovalo více režisérů, vznikla krátce poté, co byl seriál dopsán. Uvědomili jsme si totiž, že je velice pevně stavěný. Každý díl byl přesně rozvržen mezi řešení jednoho soudního případu a několik soukromých linek. Nechtěli jsme, aby to bylo příliš stereotypní. Rozvržením příběhu mezi tři režiséry dostal příběh více barev," řekl kreativní producent Jan Lekeš.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!