130 let

Dobročinná aukce Art Helps | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Díaz a Kintera zabrali. Do Japonska putuje 300 tisíc korun

Kultura
  •   15:19
PRAHA - Aukce, která se v úterý večer konala na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové ve prospěch Japonska, přinesla své ovoce. Dražba nakonec vynesla 335 tisíc korun, nejvýše se vyšplhal obraz od Federica Díaze.

K prodeji se nabízelo zhruba sto děl a objektů: šperky Evy Eisler, karafy Jiřího Pelcla, skleněná váza Ronyho Plesla, objekt Krištofa Kintery, kresby Kurta Gebauera nebo předměty z módní dílny návrhářky Liběny Rochové.

Vyvolávací cena byla většinou nižší, než bývá zvykem. "Zájem ze strany veřejnosti byl obrovský, sál galerie VŠUP byl naprosto zaplněný. Nejvyšší vydražená částka - 110 tisíc korun - byla přiklepnuta obrazu Federica Díaze s názvem Resonance, který se nabízel původně za 69 tisíc," popisuje úterní večer tisková mluvčí školy Veronika Pacíková.

Aukci inicioval japonský student sklářství

Aukci inicioval jeden ze studentů školy, který pochází z japonského Sendaie. "Přišel s nápadem, že bychom mohli uspořádat aukci, které by se účastnili všichni pedagogové i studenti," upřesňuje Pacíková. Právě díla profesorů patřila mezi ty nejúspěšnější.

Získané peníze poputují k Česko-japonské společnosti, která se v pomoci zemětřesením postiženému Japonsku výrazně angažuje.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás