Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dodávka pomalovaná umělcem Banksym se vydražila za sedm milionů korun

Kultura

  9:00
LOS ANGELES - Dodávka americké speciální jednotky SWAT, kterou pomaloval pouliční umělec Banksy, se vydražila v aukčním domě Bonhams za více než 218 tisíc liber (přes sedm milionů korun), informuje BBC.

Posprejovaná dodávky od Banksyho. foto: Aukční dům Bonhams

Dílo vytvořené v roce 2006 znázorňuje skupinku ozbrojených policistů. Na jedné straně se je chystá vylekat malý chlapec, který stojí za nimi a v rukách má nafouklý sáček. Na druhé straně je Dorothy z Čaroděje ze země Oz.

Tento objekt nebyl k vidění až do uvedení v aukčním domě Bonhams. Odhadovaná prodejní cena byla mezi 200 – 300 tisíci liber, nakonec se dílo vydražilo za 218, 500 liber (přes sedm milionů korun).

Podle licitátorů jde o jeden z Banksyho nejdůležitějších a nejpoutavějších kousků.

„Dodávka byla představena poprvé a zcela ojediněle v industriálním skladu v centru Los Angeles,“ uvedl mluvčí aukčního domu Bonhams.

Doplnil, že Banksy při tvorbě používal techniku šablony. „Jeho typická technika vznikla díky incidentu, kdy se schovával před policií pod autem s odpadky. Všiml si tam nadepsaného seriového čísla pomocí šablony.“

„Právě šablona mu umožňuje vytvořit i ty nejsložitější grafiti velmi rychle, aby mohl opět prchnout do noci,“ dodal mluvčí.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...