130 let

Rakouský režisér a psychiatr Michael Haneke získal cenu pro nejlepšího režiséra za film Utajený. Utajený se stal i nejlepším evropským filmem. | foto: AFP

Evropský film roku je Utajený

Kultura
  •   11:07
BERLÍN - V sobotu se v Berlíně předávaly ceny Evropské filmové akademie. Pět trofejí, včetně hlavní pro nejlepší film, získalo koprodukční drama Utajený.

Snímek Utajený rakouského režiséra Michaela Hanekeho byl na osmnáctém ročníku předávání cen Evropské filmové akademie vyhlášen nejlepším titulem roku. Cenu získal i režisér Haneke a představitel hlavní role, francouzský herec Daniel Auteuil. Snímek byl oceněn i za střih a nejvíce hlasů dostal i od sdružení evropských filmových kritiků.

Sean Connery získal cenu za celoživotní dílo.Rakušan Haneke už léta točí své filmy ve Francii a s francouzskými herci. Do současné Paříže situoval i svůj autorský snímek Utajený, v němž život středostavovské rodiny výrazně ovlivní temný stín minulosti odkazující až k období francouzské koloniální vlády v Alžíru. Po boku oceněného Daniela Auteuila vytvořila hlavní ženskou roli v neprvoplánovém příběhu s mnoha tajemstvími Hanekeho oblíbená herečka Juliette Binocheová.

Dramatu Utajený dali akademici přednost před snímkem Wima Wenderse Nechoď klepat na dveře (ten se musel spokojit s cenou za nejlepší kameru), filmem bratří Dardeneových Dítě, který vyhrál letošní festival v Cannes, nebo britským snímkem Moje léto lásky, který známe z české distribuce.

Evropské filmové ceny 2005

NEJLEPŠÍ EVROPSKÝ FILM
Caché (Utajený), Fr./Rak./SRN/It.,
režie: Michael Haneke

REŽISÉR
Michael Haneke (Caché)

HEREČKA
Julia Jentschová - Sophie
Scholl - Die letzten Tage
(Sophie Schollová - Poslední dny) Německo

HEREC
Daniel Auteuil - Caché

SCÉNÁŘ
Hany Abu-Assad a Bero Beyer
Paradise Now (Ráj teď), SRN/Fr./Niz./Izrael

KAMERA
Franz Lustig - Nechoď klepat na dveře, SRN/USA

HUDBA
Ruppert Gregson-Williams a Andrea Guerra
Hotel Rwanda, VB/USA/It./JAR

STŘIH
Michael Hudecek a Nadine Museová
Caché

VÝPRAVA
Aline Bonetová
Příliš dlouhé zásnuby, Francie

CENA ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO
Sean Connery

CENA ZA EVROPSKÝ PŘÍNOS SVĚTOVÉMU FILMU
Maurice Jarre

CENA PRO OBJEV ROKU
Anklaget (Obžalovaný)
Dánsko, režie: Jakob Thuesen

CENA FILMOVÉ KRITIKY
Caché

NEJLEPŠÍ NEEVROPSKÝ FILM
Good Night, And Good Luck
USA, režie: George Clooney

CENA DIVÁKŮ
Režisér: Marc Rothemund
(Sophie Scholl)

Herec: Orlando Bloom
(Království nebeské)

Herečka: Julia Jentschová
(na snímku, Sophie Scholl)

Titul pro nejlepší herečku získala hned dvakrát - od akademie i od diváků - mladá Němka Julia Jenschtová (viděli jsme ji například v Občanské výchově) za titulní roli v dramatu Sophie Schollová - Poslední dny. I tento snímek, jímž se Německo snaží vyrovnat se svou válečnou minulostí, byl v šestici nominovaných na nejlepší evropský film roku.

Tradičně natočené drama sleduje případ z historie známý jako Bílá růže, kdy se skupina mnichovských studentů postavila na odpor proti nacismu. Jenschtová už byla za postavu popravené studentky oceněna na berlínském festivalu.

To byl ostatně typický rys letošních Evropských filmových cen: bodovaly především filmy, které už měly nějakou trofej z přehlídky v Cannes nebo v Berlíně. Shodou okolností právě francouzská a německá kinematografie se letos prosadila neviditelněji - byť stále platí, že většina evropských snímků vzniká v koprodukci dvou a více zemí, výjimečný není ani podíl USA.

O nejefektnější momenty večera se postaral pětasedmdesátiletý sir Sean Connery. První představitel Jamese Bonda, který má na kontě takřka osmdesát filmových rolí, prohlásil: "Dostal jsem už v životě hodně cen, ale téhle si obzvlášť vážím, jsem totiž evropský patriot."

Jedenaosmdesátiletý skladatel Maurice Jarre, autor hudby k sto čtyřiceti filmům, např. Lawrence z Arábie nebo Doktor Živago, získal ocenění za Evropský přínos světovému filmu.

Nejlepší neevropský film natočil podle Evropské filmové akademie George Clooney, jeho druhý režijní pokus Dobrou noc a hodně štěstí už sbíral ocenění na festivalu v Benátkách.

Autor: