130 let
Cirkusový workshop.

Cirkusový workshop. | foto: Reprofoto

Fárání v dole, cirkus i adreanalinová vyhlídka. Colours oživí Ostravu nejen hudbou

Colours of Ostrava
  •   6:00
Kromě vystoupení hlavních hudebních hvězd, jako jsou Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Clean Bandit, Caribou, José González nebo The Cinematic Orchestra, nabídne letošní ročník festivalu Colours of Ostrava i další program. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jaké to je sfárat si do dolu, k dispozici bude několik diskusních scén nebo široká filmová nabídka.

Festival letos přichystal celkem 299 programových bodů na 16 scénách. Letošní novinkou je scéna nazvaná Voices of Freedom, což je diskusní scéna Moderních dějin.cz a Evropské komise věnující se „otázkám nedávné minulosti, aktuální přítomnosti i nejisté budoucnosti.“ Páteční program, kterým provede publicistka Petruška Šustrová, se zaměří filmy, přednášky, debaty i čtení z knih na téma Protestu a revolty, sobotní pak na aktuální otázku Ruska a Evropy a nedělní se podívá zpět do minulosti tématem Osvobození a co přišlo po něm.

Filmový program připravila Letní filmová škola Uherské Hradiště, která vybrala filmy jako drama Klub rváčů, thriller Okno do dvora, Perný den s Beatles či restaurovaný Vynález zkázy. K vidění budou i novinky jako animovaný snímek Michela Gondryho s Noamem Chomskym Je muž, který je vysoký, šťastný?, hudební tragikomedie Frank, nebo vizuálně podmanivý thriller Fénix. Z hudebních filmů bude k vidění dokument Nick Cave: 20.000 dní na zemi nebo Magický hlas rebelky o Martě Kubišové.

Taneční workshopy i výstavy

Na festival se vrátí také scéna v cirkusovém šapitó zaměřená na aktivní zapojení návštěvníků, letos pojmenovaná Europe stage. Proběhnou zde workshopy flamenca se Sarou Moreno, židovských tanců se skupinou Létající rabín, žonglování a akrobacie s Cirkusem trochu jinak, swingových tanců s formací Melody Boys, starobylých polských tanců s Janusz Prusinowski Trio i italských tanců pizzica s formacemi Canzoniere Grecanico Salentino a Nidi d`Arac s mistrovskými tanečnicemi Silvia Perrone a Anna Cinzia Villani. 

Doprovodný program Colours Plus nabídne možnost poznávat jak Dolní Vítkovice, tak další zajímavosti v Ostravě. V areálu Dolních Vítkovic bude návštěvníkům k dispozici nová adrenalinová vyhlídka s kavárnou z 80ti metrové BOLT TOWER / vysoké pece, a také možnost sfárat do dolu v Landek parku. Zajít zdarma budou moci návštěvníci festivalu do aktuálních expozic Galerie výtvarného umění v Ostravě (Franta: Tváří v tvář, Vladimír Škoda: Energie, Miloš Polášek: Zmizelá Ostrava).

V útrobách Bolt Tower se bude konat výstava V peci a pod pecí, která představí umělecké smalty vzniklé v průběhu 9. ročníku výtvarného sympozia Smalt Art. Výstava ukáže díla výrazných soudobých umělců Josefa Bolfa, Martina Froulíka, Veroniky Holcové, Šárky Koudelové, Pavly Malinové, Jany Vojnarové, Jana Vytisky, Lubomíra Typlta a Moniky Žákové. Tato výstava se bude prolínat s již tradiční Industriální revolucí, která je zaměřena na mezinárodní scénu, Michaela Bielického, Jana Corsede a Victora van Wettena.


 

Autor: Lidovky.cz