Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Menší možnost rozhovorů s tvůrci a roušky. Pandemie změnila i filmový festival v Cannes

Zločiny budoucnosti. Nový film Davida Cronenberga (třetí zleva) spolu s ním představili Viggo Mortensen, Léa Seydouxová a Kristen Stewartová. foto: ČTK

CANNES (OD SPOLUPRACOVNICE LN NA FILMOVÉM FESTIVALU) - Canneský festival běží skoro v předpandemické rychlosti, ale nejen roušky na obličejích uvaděčů návštěvníky upozorňují, že pandemie změnila i filmový svět.
  15:00

Do Cannes se vrátily filmy, hvězdy, novináři a především filmoví prodejci, nákupčí a distributoři, filmový byznys se ale za dva roky covidových útlumů změnil.

Předseda poroty v Cannes: Kamera vidí hluboko a dokáže zachytit i to, co se snažíte skrýt

Velkým tématem novinářů, z nich řada patří mezi freelancery s honorářem závislým na počtu článků, je menší možnost rozhovorů s tvůrci. Čím dál víc filmových společností šetří tak, že jejich snímky delegace promuje pouze na červeném koberci a tiskové konferenci, další slavní filmaři jako David Cronenberg a hvězdy jeho novinky Zločiny budoucnosti věnovali mezinárodním novinářům pouze hodinu svého času. Lokální distributoři tak přicházejí o jeden z tradičních kanálů propagace artových děl při jejich uvedení v kinech, žurnalisti o část příjmů.

Zdražila práva, ubylo diváků

Na trhu se mezitím distributoři potýkají s jinými finančními starostmi. Práva na festivalové filmy stojí znatelně víc než dřív (podle zdrojů časopisu Screen o 30 až 50 %), přičemž v kinech jejich diváků ubylo. I za touto změnou stojí covid a zvýšení nákladů s ním spojené, stejně jako konkurence streamovacích platforem a nejspíš i nedostatek prodeje obsahu do asijských teritorií, neboť jejich zástupci na filmovém trhu v Cannes z větší části stále chybí.

Okolní svět do festivalového dění zasahuje i v podobě pokračující debaty o rusko-ukrajinském konfliktu. Cristian Mungiu, rumunský vítěz Cannes s filmem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, který se nyní o Zlatou palmu uchází s kritikou transylvánské xenofobie R.M.N., si myslí, že Cannes by mělo v této době omezit večírky a soustředit se víc na pomoc Ukrajině.

Cannes začíná v plné parádě. Přinese i pokračování kultovního Top Gunu s Tomem Cruisem

Jeho ruský kolega z hlavní soutěže Kirill Serebrennikov, proslulý i svými problémy s putinovským režimem, žádal uvolnění bojkotu ruské kultury i sankcí vůči lidem jako například Roman Abramovič, jenž se podílel na financování jeho nepolitické biografické novinky Čajkovského žena.

Jaké to bylo, když svět sužovali teroristé

Určité filmové trendy, které v Cannes vyvstávají, působí vedle těchto debat druhotně a nenápadně. Festival rozvinul zahrnování televizní tvorby do programu a nové minisérie uvádí vcelku, což v případě návratu Marca Bellocchia k únosu a vraždě italského premiéra Alda Mora v 70. letech v sérii Esterno Notte znamená pětihodinovou projekci.

Zatímco v Paříži stále probíhá soud s pachateli pařížských teroristických útoků z listopadu 2015, Cannes promítá další film věnovaný této události. V Benátkách měla premiéru charakterová studie ženy napojené na teroristy Hasny Ait Boulahce Jsi jako já, která nedávno vyhrála MFF Praha – Febiofest, na Berlinale soutěžil portrét dvou přeživších masakru v Bataclanu Jeden rok, jedna noc a Cannes nyní mimo soutěž ukázaly ve očekávatelně slušném, nepatetickém domácím thrilleru Listopad práci francouzské protiteroristické policejní jednotky během prvních pěti dnů po útoku.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!