130 let

Šéfdirigent londýnského Symfonického orchestru BBC Sakari Oramo na Pražském jaru. | foto: ČTK

Finský dirigent Oramo vyměnil hokejku za housle a taktovku. Podruhé vystoupí na Pražském jaru

Kultura
  •   16:36
PRAHA - Dirigent Sakari Oramo, který se na čtvrtečním koncertu Pražského jara letos již podruhé představí jako šéfdirigent Symfonického orchestru BBC, je představitelem druhé generace finské dirigentské školy spjaté se Sibeliovou akademií.

Z ní vzešli takové osobnosti jako Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Esa-Pekka Salonen, Susanna Mälkkiová, Mikko Franck nebo současný šéf Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK Pietari Inkinen.

Festival Pražské jaro začal. Má vlast poprvé zněla v německém podání

„Jako malý kluk jsem podobně jako snad každý Fin hrál hokej. Ale později jsem šel jiným směrem a vyměnil hokejku za housle a dirigentskou taktovku,“ řekl padesátiletý Oramo, který je odchovancem věhlasného pedagoga Jormy Panuly.

„Velké umění profesora Panuly tkví v tom, že se s postupem studia stává pro studenta méně a méně významným, až jeho význam zcela pomine,“ uvedl Oramo.

Jubilejní Pražské jaro začne v duchu česko-německého smíření

Londýnský Symfonický orchestr BBC pod jeho vedením ve středu uvedl Baladu blanickou od Leoše Janáčka, Koncert pro klarinet a orchestr A dur Wolfganga Amadea Mozarta a Symfonii č. 5 c moll Osudovou Ludwiga van Beethovena. Ve čtvrtek v Obecním domě nabídne českou premiéru díla soudobého britského skladatele Colina Matthewse Traces Remain, Koncert pro housle a orchestr č. 2 Bély Bartóka a Symfonii číslo 5 B dur Sergeje Prokofjeva.

Londýnský Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Sakarim Oramem vystoupil ve...
Londýnský Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Sakarim Oramem vystoupil ve...

„Společný titul těchto děl se hledá těžko, ale asi by zněl dějiny a hudba. Matthews ve své skladbě cituje nedodělaná díla různých skladatelů, Bartók vyjadřuje stesk po vlasti, do které se nemůže vrátit a Prokofjevova symfonie popisuje pocity spojené s válkou,“ sdělil Oramo, podle kterého ‚klasická hudba umí nejlépe komunikovat napříč stoletími i kulturami a napříč jazykovými bariérami‘.

Pražské jaro přijde o generálního partnera. Program to neovlivní, říká ředitel

Dirigent je publiku Pražského jara znám díky své první návštěvě v roce 2007, kdy zde spolu s Finským rozhlasovým orchestrem uvedl mimo jiné Janáčkova Tarase Bulbu. Současný šéfdirigent Symfonického orchestru BBC a Královské filharmonie ve Stockholmu na postu v Londýně vystřídal Jiřího Bělohlávka.

„Symfonický orchestr BBC má v repertoáru často severskou hudbu a spolupracoval s několika finskými dirigenty. Ale to nejlepší jsme si nechali nakonec,“ hodnotil jeho působení u Symfonického orchestru BBC generální manažer orchestru Paul Hughes.

Autor: ČTK