130 let

Josef Koudelka | foto: ČTK

Fotograf Koudelka dal státu 330 slavných snímků, i ty z roku '68

Kultura
  •   17:09
PRAHA - Ve světě známý český fotograf Josef Koudelka, který dlouho působil v zahraničí, věnoval českému státu kolekci svých snímků. Soubor v hodnotě několika milionů korun dostane Uměleckoprůmyslové muzeum. Koudelkovi za šíření dobrého jména české kultury dal dnes ministr kultury Václav Riedlbauch medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění).

Koudelka je známý především svými snímky ze srpna roku 1968, na kterých zachytil okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Tajně je vyvezl ze země a seznámil s těmito událostmi svět. Od roku 1970 působil v zahraničí. "Jestli má kultura nějakou váhu, tak je to možnost otevírat dveře," řekl Riedlbauch s odkazem na univerzální srozumitelnost Koudelkových snímků.

Josef Koudelka před svými fotografiemi ze srpnové invaze

Série Invaze patří k sedmi Koudelkovým nejvýznamnějším cyklům. Několik fotografií z ní se mimo jiné díky historičce fotografie Anně Fárové podařilo tajně vyvézt do USA. V době prvního výročí invaze byly anonymně publikovány v mnoha mezinárodních časopisech. Až v roce 1984 Koudelka mohl přiznat své autorství, v Československu byly fotografie poprvé publikovány v roce 1990.

Josef Koudelka

"Nyní nabídl velkou část své tvorby nechat tady doma, aby byla přístupná pro výstavy i badatele. Není to běžné, aby umělec působící v zahraničí si takto vzpomněl na svou domovinu, " uvedl ministr.

Fotografie Josefa Koudelky ze série Invaze

"Je mi 72 let, před deseti lety jsem se rozhodl, že nebudu ztrácet čas zvětšováním a prodáváním fotografií. Výsledkem toho je, že když se dnes v aukci objeví, mají značnou cenu," řekl fotograf. Snímky by se měly do muzea dostat do konce roku.


Josef Koudelka

Josef Koudelka patří k nejvýznamnějším světovým fotografům, od roku 1974 je členem agentury Magnum Photos. Má české a francouzské občanství. Je držitelem řady významných ocenění. V roce 2002 mu retrospektivu uspořádala Národní galerie v Praze; právě snímky z této výstavy Koudelka věnuje muzeu.

Výstava obsahovala 330 fotografií a zahrnula všechny tematické okruhy tvorby slavného dokumentaristy, vedle záběrů ze srpnových událostí také třeba divadelní fotografie, snímky Romů z 60. let a snímky z Krušnohoří 90. let.


Autoři: ČTK, Lidovky.cz