130 let
Charlie Chaplin ve filmu Poutník

Charlie Chaplin ve filmu Poutník | foto: Charles Chaplin Productions

Hollywoodské trháky z roku 1923 budou na internetu legálně zdarma. Pokud ještě existují

Kultura
  •   16:00
LOS ANGELES/PRAHA - Filmy komiků Charlieho Chaplina nebo Bustera Keatona se už příští rok mohou objevit na internetu legálně zcela zdarma. Příchodem roku 2019 se z nich stanou volná díla a přestane se na ně vztahovat autorský zákon, respektive jejich autorská práva nebudou dále chráněna.

Zmíněné snímky budou součástí masivní kolekce, která má podle magazínu The Atlantic čítat kromě filmů dohromady až stovky tisíc dalších uměleckých děl včetně knih a hudebních skladeb. Jde o vůbec největší podobnou sbírku od roku 1998, u které vyprší doba ochrany.

K dispozici budou Chaplinovy hity i biblický epos

Seznamu deseti nejvýdělečnějších filmů roku 1923 vévodí němý western Krytý vůz od studia Paramount. Snímek s rozpočtem 782 tisíc dolarů vydělal 7,6 milionu. Na druhém místě se nachází biblické drama Desatero přikázání, které bylo jedním z nejdražších filmů své doby. Mnohem známější je ale jeho remake z roku 1956, který rovněž natočil režisér Cecil B. DeMille a zahráli si v něm Charlton Heston nebo Yul Brynner.

Mezi hity roku 1923, na něž se přestane vztahovat autorský zákon, patří i Zvoník u Matky Boží, komedie Poutník Charlieho Chaplina nebo drama Dáma z Paříže, které Chaplin režíroval, ale sám v něm zcela výjimečně nehrál, když nepočítáme epizodní roli nosiče zavazadel. Takto se ostatně mihl i v komediálním dramatu Duše na prodej.

Na některé filmy z roku 1923 už se nepodívá nikdo

Tento krok kromě jiného znamená, že se může na trháky roku 1923 kdokoli nejen podívat, ale i s nimi dále nakládat nebo je dokonce prodávat. Bude také například možné tyto filmy upravovat, případně mohou současní filmaři jejich části bezplatně využít ve svých snímcích, aniž by museli stávající majitele práv žádat o souhlas.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že se na pomyslném seznamu nachází hned několik filmů, na které už se nikdo nepodívá, navzdory tomu, že je autorský zákon dál chránit nebude. Jsou totiž považovány za ztracené a nedochovala se u nich žádná kopie. To je třeba příklad komedie Stephen Steps Out, v níž v roce 1923 debutoval tehdy teprve čtrnáctiletý Douglas Fairbanks Jr.

Autor: Jiří Bigas