130 let
Karlovy Vary  - grandhotel Pupp

Karlovy Vary - grandhotel Pupp | foto: Shutterstock

Hotely v Karlových Varech se připravují na filmový festival

Kultura
  •   19:31
KARLOVY VARY - Karlovarské hotely Pupp a Thermal, které se stanou tradičně hlavními centry dění 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF), připravují pro prestižní přehlídku mnoho novinek. Ty mají nejen zpříjemnit pobyt hvězdným hostům, ale i usnadnit život lidem mířícím na festival pracovně.

Od 2. července, kdy MFF v lázeňském městě začíná, budou rovněž posíleny týmy hotelových zaměstnanců, oznámili ČTK ředitelé obou hotelů.

Grandhotel Pupp bude tradičně místem pobytu největších festivalových hvězd a patrně tady přespí i britský herec Jude Law, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. Jestli to bude v prezidentském apartmá či jiném z prestižních pokojů, zatím generální ředitelka Puppu Andrea Pfeffer-Ferklová neprozradí.

Konkrétní požadavky k ubytování významných hostů dostane prý až krátce před jejich příjezdem. "Hotel bude každopádně zaplněn až po střechu," poznamenala.

Přípravy v Thermalu trvají stejně dlouho jako úklid po festivalu
V Puppu především dolaďují jídelníčky pro večerní rauty včetně největších, zahajovacího a závěrečného. Vzhledem k tomu, že MFF letos slaví 45. výročí, mají být skutečně na úrovni a chybět nebude ani speciální dort z puppovské cukrárny. Pokud hosty slavení unaví, mohou letos poprvé využít služeb nového balneoprovozu, jenž grandhotel dokončil krátce před festivalem. Byla zprovozněna i nová služba Rest and Shop. Ta umožní nakupovat luxusní zboží přímo z pokoje, dodala ředitelka.

V hotelu Thermal, kde je koncentrováno nejvíce promítacích sálů i tisková a akreditační centra, bude při MFF atmosféra spíše pracovní. Proto jsou tady festivalové přípravy hektičtější a začaly už s dvoutýdenním předstihem, uvedl generální ředitel hotelu Josef Pavel. Říká, že pro Thermal vlastně trvá MFF celý měsíc. Další dva týdny po skončení festivalu zabere úklid hotelu a jeho uvedení do původního stavu. "Většina úprav se týká prvních dvou pater, kde je největší koncentrace lidí," podotkl.

Za úspěch Pavel považuje, že se v šibeničním termínu povedlo do MFF dokončit rekonstrukci všech čtyř výtahů ve výškové budově. Staré zdviže v minulosti občas přiváděly kvůli své pomalé jízdě k šílenství hlavně novináře spěchající do pokojů k počítačům. Nové výtahy jízdu urychlí a budou i mnohem spolehlivější, dodal ředitel. "Letos neslaví jubileum jen festival, ale také Thermal. Prestižní filmová přehlídka se v něm odehraje už po pětadvacáté, což hodláme hostům připomenout," uvedl.

Nepřetržitý provoz a mnoho brigádníků
Co budou mít hotely Pupp i Thermal opět společné, je enormní nasazení zaměstnanců, kteří si při MFF většinou nemohou ani vybrat dovolené. Hotely čeká nepřetržitý provoz, který nelze bez posil zvládnout. Pupp musí zvýšit počet personálu asi o 20 procent a bez brigádníků by nevystačil. V Thermalu zaměstnají navíc 15 až 20 lidí. Posílit potřebují hlavně kuchyně a týmy číšníků. Oba hotely potom očekávají po dobu MFF nárůst tržeb oproti normálu až o 30 procent.

Mezinárodní filmový festival však nemá ekonomický přínos pouze pro hotely Pupp a Thermal. Podle prezidenta MFF Jiřího Bartošky společnost Film Servis Festival včetně svých partnerů loni v Karlových Varech utratila přibližně 138 milionů korun. Například za ubytování to bylo kolem 40 milionů korun.

Firma navíc využívá hlavně místní lidský potenciál, konstatoval Bartoška. "Kolem 70 procent ze všech brigádníků jsou lidé z Karlovarska. Festival je pro město jednoznačně ekonomickým přínosem," uvedl.

Autor: ČTK