130 let
Herec Juraj Kukura

Herec Juraj Kukura | foto: ČTK

Kukura se objeví na jevišti i jako loutka

Kultura
  •   16:43
PRAHA - Populární slovenský herec Juraj Kukura se objeví v novince pražského Činoherního klubu, jejíž název nese jeho příjmení. Hru, která je jakýmsi bilančním monologem, napsal režisér Martin Čičvák.

Premiéru bude mít hra Kukura 4. a 10. listopadu. Vedle Kukury se v inscenaci objeví alternujíci Jan Hájek či Matěj Dadák, v dalších rolích pak Veronika Žilková a Lenka Skopalová. Důležitým účinkujícím je také loutka starého Juraje Kukury v životní velikosti, kterou navrhl Ivan Martinka. Loutka má mimické obočí, pohyblivé oči a na jevišti jako by skutečně žila. Jako osamělý stařec na vozíčku v krajině nikoho rozehrává v závěru inscenace škálu emocí.

Juraj Kukura a jeho loutka

Principál divadla a režisér čekají v úvodu představení na příchod herečky, která se má konečně vyjádřit, jestli přijme nabídnutou roli Médey. Principál hovoří a nevědomky tak zasvěcuje svého mladšího kolegu.

Podle dramaturgie jde o hru, která vypovídá o boji o divadlo, o zachování divadelnosti a prestiže divadla. "Je to výpověď o současném stavu společnosti, shodou okolností se jmenuje Kukura, ale může ji hrát kdokoliv jiný," poznamenal ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka.

Kukura není Kukura

Podle Kukury je tato hra o selhání kapitalismu, jeho vlivu na kulturu a tlaku na umělce, kteří jsou obětí komercionalizace. "Postava, kterou jsem, však se mnou nemá nic společného, i když se jmenuje jako já," řekl Kukura.

Čičvák hru napsal současně pro Činoherní klub a bratislavskou Arénu, jejímž je Kukura ředitelem. Tam už měla premiéru, ale Kukura v ní nevystupuje.

Populární slovenský herec Juraj Kukura účinkoval od poloviny 60. let ve třech desítkách filmů, ve 130 televizních snímcích a inscenacích a v téměř čtyřech desítkách seriálů. Od roku 2002 stojí v čele bratislavského Divadla Aréna, kde se proslavil v inscenacích Koza aneb Kdo je Sylvie? a Rodinná slavnost, které se uvádějí i v Činoherním klubu. Žije střídavě v Bratislavě, Praze a Hamburku, kam v polovině 80. let emigroval.

Autor: ČTK