130 let

Rolling Stones v Glastonbury | foto: ČTK

OBRAZEM: Kapela Rolling Stones poprvé vystoupila v Glastonbury

USA
  •   7:41aktualizováno  10:16
GLASTONBURY - Legendární britská kapela Rolling Stones, která loni oslavila 50 let existence, v sobotu poprvé vystoupila na nejprestižnějším britském rockovém festivalu v Glastonbury. Na festival se sjelo přes 150 000 lidí, mezi nimiž je údajně také britský princ Harry.

Více než dvouhodinový koncert kapela zahájila písní Jumping Jack Flash, píše internetový server BBC.

ČTĚTE TAKÉ:

Skupina Rolling Stones před vystoupením v Glastonbury uskutečnila ve Spojených státech a Kanadě své největší turné za posledních šest let, během kterého odehrála 17 koncertů. Příští sobotu tyto rockové veterány, jejichž věkový průměr činí 69 let, čeká koncert v londýnském Hyde Parku.

Frontman kapely Mick Jagger, který za měsíc oslaví sedmdesátiny, v předvečer koncertu prozradil, že kapela před půlstoletím taky nemusela vůbec vzniknout, protože jako student prestižní londýnské školy měl našlápnuto k úplně jiné kariéře. "Byly miliony věcí, které bych rád dělal, politika, novináře. Fakt, v jednu chvíli jsem chtěl být novinářem," řekl Jagger.

O festivalu:

  • Festival v Glastonbury byl založen v roce 1970. Tehdy se na něm sešlo okolo 1500 "hipíků", kteří platili po jedné libře (zhruba 30 Kč) a dostávali mléko zdarma.
  • Letos stály lístky v přepočtu přes 6200 Kč.
  • Někteří návštěvníci festivalu jsou v současnosti ochotni zaplatit i bezmála 30 000 korun za ubytování v privilegovaném indiánském stanu na místě, kde toalety nejsou v takovém obložení davů.

Skupina Rolling Stones nabídky na vystoupení v Glastonbury po léta odmítala.

Podle kytaristy Keitha Richardse však byla "předurčena" k tomu, aby na tomto festivalu hrála. "Skutečně to vidím jako vyvrcholení našeho britského odkazu," prohlásil Richards. "Máme tu věhlasnou událost a věhlasnou kapelu. Konečně se tato dvojice setkává," dodal.

Kapela Rolling Stones prodala v podobě desítek studiových alb, kompilací a záznamů z koncertů již více než 200 milionů nahrávek.

Mezi jejich početné celosvětové hity patří (I Can't Get No) Satisfaction, Lady Jane, Paint It Black, Start Me Up, Street Fighting Man a You Can't Always Get What You Want.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK