130 let

Kniha džunglí | foto: Pavel Hejný

Napříč žánry s originální hudbou. Formanové uvedou Knihu džunglí s filharmonií

Kultura
  •   12:00
Hudebně-dramatickou adaptaci Knihy džunglí uvede poprvé 7. června v Azylu78 Divadlo bratří Formanů. Jedná se o výpravný multižánrový projekt, na kterém participuje Česká filharmonie, DEKKADANCERS a Jatka78 v roli producenta.

Po premiéře bude následovat 20 repríz, hrát se bude v bloku do 30. 6. Hudbu ke Knize džunglí složil skladatel a dirigent Marko Ivanović, režisérem inscenace je Matěj Forman, masky a kostýmy vytvořila Andrea Sodomková a autorem choreografie je Štěpán Pechar.

„Když s Formany děláme představení, chceme připravit divákům prožitek. Chceme, aby měli pocit, že jsou uprostřed pralesa. Uprostřed nevyzpytatelné, tajemné, zábavné a nebezpečné přírody. Tyto polohy se dají vyjádřit vizuálně a také hudebně. Lidé mohou být překvapení nějakým zvukem, něco je může i polekat. Ale bude to krásné,“ říká hudební skladatel Marko Ivanović. Originální hudbu živě provede patnáctičlenný orchestr složeným z hudebníků České filharmonie.

Pro zábavu se zabíjet nesmí, takové jsou zákony džungle. Lidé tohle nedodržují, říká herec Matěj Forman

Matěj Forman pro Knihu džunglí navrhl a s týmem spolupracovníků připravil prostorově a výtvarně bohaté dekorace. „Chceme vyprávět Knihu džunglí hudbou, pohybem a také atmosférou, okouzlit diváky a přetvořit šapitó na svůj vlastní svět. Pracujeme s unikátním prostorem, do kterého stavíme dekorace a kulisy tak, aby se scéna proměňovala a pomáhala našemu vyprávění. Několik poměrně odvážných scénických nápadů by mohlo přidat naší adaptaci a celému divadelnímu dobrodružství nečekaný rozměr a doufejme i okouzlující atmosféru,“ říká Forman.

Podle producenta a ředitele Jatek 78 Štěpána Kubišty je inscenace určena divákům všech věkových kategorií. „O vstupenky je enormní zájem, v prodeji zbývá méně než polovina vstupenek. Což je naše velké štěstí, protože dělat takový projekt v současné době je také velké finanční dobrodružství. Kdo chce přijít, neměl by příliš dlouho váhat. Kapacita Azylu78 je 520 míst,“ uvedl.

Autor: Jana Machalická