Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jesenská není v Kafkově stínu. Byla jsem posedlá tím, abych jí přišla na kloub, říká spisovatelka Monika Zgustová


Spisovatelka Monika Zgustová | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
Spisovatelka a překladatelka Monika Zgustová (* 1957) žije od osmdesátých let v Barceloně, své knihy nicméně píše stále česky a díky své jazykové vybavenosti je také překládá do španělštiny a katalánštiny. Nejinak je tomu v případě její nové knihy – románu Soy Milena de Praga, v němž mapuje život novinářky a překladatelky Mileny Jesenské a jenž nyní vychází ve španělském nakladatelství Galaxia Gutenberg.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Mohla byste knihu o Jesenské krátce představit českým čtenářům?
Česky se kniha jmenuje Jsem Milena z Prahy, tak se totiž Jesenská často představovala. Praha byla tehdy pro její identitu zásadní, ale nebylo tomu tak vždycky.

Když se Jesenská vrátila po dlouhém pobytu v zahraničí do Prahy, české hlavní město jí připadalo po Vídni a Drážďanech trochu provinční, i když na druhou stranu obdivovala jeho avantgardu a kulturní rozlet dvacátých let. Nebyla si jistá, kam patří...

Milena žila od svých mladých let mezi různými kulturními tradicemi, kromě české hlavně mezi židovskou, rakouskou a německou.

Román jsem rozdělila do čtyř kapitol: Cizinka, Překladatelka, Novinářka a Vězeňkyně, tak jak vnímám zásadní kapitoly jejího dospělého života. A doufám, že vyjde i v češtině, moje agentka vyjednává s různými nakladateli, i s českými. Jisté je, že knihu budou mít letos na jaře čtenáři italsky.

Lidovky.cz: Jesenské se v minulosti věnovala celá řada autorek, třeba Alena Wagnerová a editorka Marie Jirásková. Její tvorba je v češtině dobře zmapovaná. Vycházela jste během psaní ze zmíněných děl?

Přečetla jsem od Jesenské i o ní asi všechno, co je k dispozici. Setkala jsem se s odbornicemi na její dílo a před lety i s překladatelem Lumírem Čivrným, který ji osobně dobře znal. Ten také vystupuje v mém románu. Od autorek, které se Jesenské věnovaly, jsem se dozvěděla i některé zajímavosti, které do svých publikací nezahrnuly.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!