130 let
Země zaslíbená

Země zaslíbená | foto: David Kumermann

Kostelec nad Orlicí se přestěhuje do pražské Archy

Kultura
  •   15:00
PRAHA - Publikum v pražském Divadle Archa bude mít ve středu od 19 hodin možnost vidět unikátní divadelní představení Země zaslíbená, které vytvořila režisérka Jana Svobodová a tvůrčí tým divadla s obyvateli města Kostelec nad Orlicí. Na scéně účinkují tři desítky kosteleckých starousedlíků, Romů či politických uprchlíků, kteří prošli místním azylovým střediskem.

Před rokem postavili umělci na kosteleckém náměstí trafiku, kde vyměňovali cigarety, kávu či recept na koláče za příběh. Setkávali se s lidmi, kteří již několik generací žijí na jednom místě, stejně jako s lidmi, pro něž je Kostelec jen přestupní stanicí za lepším životem. Postupně tak vznikl scénář pro výpravné multimediální představení, jehož premiéra se konala 21. června v Kostelci.

„Hlavními postavami se stali lidé, kteří nikdy nestáli na divadelním jevišti. Malá holčička Hanička, která je zanícenou patriotkou svého města, paní Halušková, jež se stará přes velké problémy o malé romské děti, Hanna a Yauhen z Běloruska, kteří prožili rok v uprchlickém táboře v Kostelci, a děti ze základní školy a romských rodin,“ uvádějí tvůrci.

„Během doby, po kterou s lidmi z Kostelce spolupracujeme, vidíme velké změny. Například české a romské děti se začaly spolu kamarádit. Na premiéře bylo spousta diváků, kteří byli evidentně v divadle poprvé. To, že jsme je byli schopni hodinu a půl zaujmout, nás velice těší.“ doplňuje režisérka Jana Svobodová.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás