130 let

Petr Kratochvíl | foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

Kratochvíl prodal divadlo Ta Fantastika

Kultura
  •   12:27
PRAHA - Podnikatel Petr Kratochvíl prodal podle deníku AHA! svůj podíl v pražském divadle Ta Fantastika. Polovinu divadla v centru města prodal dosavadnímu výkonnému řediteli scény Juliu Hirschovi. Druhá polovina divadla patří zpěvačce Lucii Bílé. "Nechci v této zemi už podnikat, ani nic vlastnit. Česko vidím jako neprávní stát, cítil jsem se tu jako podnikatel diskriminován," zdůvodnil Kratochvíl svůj krok.
Ta Fantastika loni podle listu utržila 81,9 milionu korun, vydělala 7,9 milionu korun po zdanění.

Kratochvíl je znám také spory s pražským magistrátem ohledně grantové politiky v oblasti kultury. Několikrát vyhrožoval žalobou u tuzemských i mezinárodních soudů, kritizoval především to, že město podporuje z veřejných zdrojů nejen neziskové společnosti, ale i podnikatele - ovšem ne
všechny. Proto podle něj toto prostředí vytváří nerovné podmínky.

Spokojen byl jen chvíli - když loni pražský radní pro kulturu Milan Richter prosadil do grantového systému myšlenku dotace na prodanou vstupenku.

Podle některých kritiků však byla Kratochvílova hrozba mezinárodní arbitráží jen cestou k tomu, jak grantový systém změnit právě tímto způsobem.

Princip dotace na vstupenku se naplno projevil jen jednou, letos na jaře při rozdělení grantů - divadla, muzea či galerie, které prodávají vstupné, dostaly řádově stovky tisíc až miliony korun, Ta Fantastika patřila k těm, kdo díky tomuto principu dostaly nejvíce.

Dotace na prodanou vstupenku spolu s některými dalšími aspekty grantového systému i kroky politiků v oblasti pražské kultury ale spustily na jaře lavinu veřejných protestů. Ty vedly až k opětné změně grantového systému - ten nejnovější stále sice nerozlišuje neziskový a soukromý sektor, ale jeho tvůrci říkají, že podnikatelé budou moci dostat grant jen na neziskový projekt a jen do výše vyrovnaného rozpočtu.

Kratochvíl s novým systémem grantů spokojen není, s divadlem v Česku končí a podle Aha! chce zřídit nové divadlo v USA.
Autor: Lidovky.cz