Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší baskytaristé, Pavlíčkův Klobouček i Čtvrtníček za bubny. To bude Festiwall

Kultura

  10:00
Čtvrtý ročník festivalu nazvaného Festiwall, který ve svém modřanském areálu pořádá největší český obchod s hudebními nástroji Kytary.cz, proběhne od pátku do neděle. Mezi řadou menších akcí bohatého programu vynikají dva velké projekty, na nichž se sejde celá plejáda nejslavnějších českých hudebníků: Pocta české baskytaře a Na Kloboučku Live. Vstup na všechny koncerty je zdarma.

Michal Pavlíček foto: MAFRA

„Jsme pyšní na to, že po loňských českých legendách rockové kytary letos nabídneme poctu české baskytaře. Chceme publiku ukázat, že baskytary rozhodně nejsou žádné druhé housle, ale vznešený nástroj, který muzice vlévá krev do žil a rytmu dává život. Ti nejlepší hráči na české hudební scéně se postupně vystřídají na jednom pódiu a s doprovodnou kapelou zahrají své zásadní basové linky a figury, které se podílely na vývoji české baskytary v rocku, popu, funku a jazzu,“ popisuje za pořadatele Filip Černý z Kytary.cz.

Pozvání přijali baskytaristé Vladimír Guma Kulhánek (Etc..., Flamengo, Stromboli...), Jiří Veselý (Stromboli, Etc...), Fredrik Janáček (minus123minut), Milan Broum (Olympic), Richard Scheufler (Pražský Výběr 2...), Robert Balzar (JAR, Dan Bárta...), Petr Vavřík (Buty...) a Juraj Griglák (Jazz Q...).

Festiwall v neděli vyvrcholí velkým koncertem v režii kytaristy Michala Pavlíčka, který společně s harmonikářem a publicistou Ondřejem Konrádem uváděl řadu let v České televizi hudební pořad Na Kloboučku, který si získal velké množství fanoušků.

„Projekt Na Kloboučku dokonale sjednocoval špičku české scény. Díky tomu má nezastupitelné postavení v hudební historii a dodnes je vnímán jako nejúspěšnější hudební formát, jaký tu kdy kdo vytvořil. V rámci vystoupení Na Kloboučku Live u nás zazní živě ty nejlepší pecky historie pořadu v podání rezonujících jmen naší hudební scény,“ říká Filip Černý.

Základ kapely bude tvořit Michal Pavlíček s původní rytmikou: bubeníkem Jiřím Zelenkou a baskytaristou Jiřím Veselým. K nim se postupně přidají frontmani jako Dan Bárta, Kamil Střihavka, Bára Basiková nebo sólisté jako Ondřej Konrád, Mirek Chyška, Jaroslav Gabriel či Michal Nejtek.

„S Michalem Pavlíčkem jsme se dohodli, že celým program Na Kloboučku Live posuneme do současnosti. Takže původní rytmiku vystřídají i muzikanti mladší generace, basista Maťo Ivan a bubeník Michal ´Kolouch´ Daněk, a postupně představíme nové tváře, jako například zpěváka Radka Škarohlída nebo kytaristu Adama Krofiana z The Atavists.“ doplňuje Černý.

Mezi zahraniční hvězdy Festiwallu budou patřit britští Buck and Evans, kteří hrají rock kombinovaný se soulem. Jeden z frontmanů kapely, kytarista Chris Buck, je v současné době nejúspěšnějším ostrovním kytarovým youtuberem. Kromě nich na festivalu vystoupí přední australský kytarista Michael Fix, blues-rockový irský hudebník Simon McBride, francouzský beatboxer Tioneb nebo maďarský fusion projekt Mike Gotthard & Friends. Českou scénu zastoupí The Atavists, mezinárodní projekt českého bubeníka Dali Mraz Group nebo Matěj Ptaszek & Screaming Blues Trio.

Festiwall je známý i nejrůznějšími nečekanými počiny. Letos mezi ně pořadatelé vybrali vystoupení Petra Čtvrtníčka, který jako bubeník doprovodí opravdovou vězeňskou kapelu Wsedě. Známý herec už muzikanty z kuřimské věznice v minulosti několikrát podpořil: „Lidé, kteří jsou propuštění z vězení, budou žít mezi námi. I když to ostatní nevidí moc rádi. Proto je dobré je do společnosti začlenit,“ popsal nedávno své angažmá v kapele.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha