130 let
Velké divadlo v předvečer slavnostního otevření

Velké divadlo v předvečer slavnostního otevření | foto: Reuters

Moskva opět otevírá Velké divadlo. Lístek je za milion

Kultura
  •   10:25
MOSKVA - Až dva miliony rublů (asi 1,2 milionu Kč) si žádají překupníci za lístek na galakoncert, kterým se po šestileté rekonstrukci znovu otevře moskevské Velké divadlo.

Suma požadovaná za vstupenku na páteční představení zaskočila i ministra kultury Alexandra Avdějeva, i když podle nabídky internetového prodejce šlo o prominentní lístek do přízemí a vstupenka na "bidýlko" byla k mání už za 90 tisíc rublů. Vyšponované ceny zřejmě odpovídají významu chvíle, o které ruské televize v předstihu referují jako o "události planetárního významu".

Hlediště s pozlaceným obložením loží

Divadlo, zvané prostě "Bolšoj", ve své dlouhé historii zažilo už tolik skandálů, že jistě ustojí i aférku z poslední chvíle. Ředitel Anatolij Iksanov už vše smetl ze stolu jako pouhou "fámu": slavnostní znovuotevření se přeci odehraje v režii prezidentské kanceláře jako "státní svátek", do hlediště se bude možné dostat jen na pozvánku, a tak se prý v předprodeji žádné lístky ani objevit nemohly.

Na každé představení 396 chudých studentů

Kritiku cenové politiky ředitel odzbrojil prohlášením, že napříště bude na jakékoliv představení 396 lístků, skoro čtvrtinu z přibližně 1700 míst v hledišti, prodávat po 100 rublech, hlavně nemajetným studentům.

Jako první premiéru po úvodním galakoncertu chystá scéna "na dušičky" operu Ruslan a Ludmila Michaila Glinky. Na rozdíl od většiny oper totiž dílo "otce" ruské klasické hudby nekončí tragicky, ale má "happy end", kdy se Ludmila probouzí v Ruslanově náručí.

Šťastný konec má mít hlavně rekonstrukce, která vyšla na 24 miliard rublů (asi 14 miliard Kč), mnohem dráže, než se počítalo, a protáhla se o tři roky. Ale divadlo již při exkurzích před znovuzahájením provozu ukazuje, že gigantická suma nepřišla vniveč - a o prohlídku projevily zájem nejen stovky domácích a zahraničních novinářů, ale třeba i delegace ruské špionáže SVR.

Přispěli i Češi

"Bolšoj" nyní opět září dávným leskem. Svou troškou přispěli i čeští skláři; firma Preciosa se podle svého moskevského zástupce Antonína Francouze podílela subdodávkami hlavně do Malého sálu.

Díky rekonstrukci, zahrnující i vybudování podzemního sálu pro komorní koncerty či pod střechou nové zkušebny kopírující rozměry jeviště, se plocha divadla zdvojnásobila, i když rekonstrukce stavby z roku 1825 připravila řediteli Iksanovovi mnoho bezesných nocí. Cosi podobného "Bolšoj" zažil snad jen po požáru v březnu 1853, kdy zůstaly stát jen vnější zdi. Tehdejší rekonstrukce trvala tři roky.

Detail výzdoby jednoho ze salónků

Na obnovu interiérů, poničených v dobách, kdy v divadle řečníval komunistický diktátor Josif Stalin, oznamovala se tu Leninova smrt či přijímala první sovětská ústava, potřebovaly stovky restaurátorů roky ruční práce. Stavba metra v 30. letech minulého století sice divadlu přidala injekce betonu, ale akustika v hlavním sále se tím natolik zhoršila, že divadlo kleslo z první až na 55. příčku v světovém žebříčku operních scén. Nyní je akustika opět perfektní, což podle mluvčího generálního dodavatele Michaila Sidorova potvrdila nejen komise UNESCO, ale i věhlasný pěvec Placido Domingo.

Autor: