130 let

Snímek X-Men: Dark Phoenix (2019). Režie: Simon Kinberg. | foto: 20th Century Fox

Musí se X-Meni přejmenovat? Podle nové prezidentky Marvelu není ikonický název dostatečně inkluzivní

Kultura
  •   16:15
X-Meni, tým mutantů-superhrdinů, existuje již od šedesátých let. Podle Victorie Alonsové, nové prezidentky filmového studia Marvel Studios, je čas na změnu. Slovo men označuje v angličtině muže a tým je přitom složený z mužů i žen.

V rozhovoru pro podcast Nuke the Fridge Alonsová naznačila, že vedení Marvel Studios uvažuje o změně názvu X-Men, protože podle nich není dostatečně inkluzivní. 

„Netuším, kam značka zamíří v budoucnosti. Přijde mi nicméně vtipné, že fanoušci stále tým nazývají X-Meni, ačkoliv je v něm hned několik superhrdinek. Myslím si, že jde o velmi zastaralý název,“ mínila Alonsová. 

Sir Ian McKellen jako Magneto ve snímku X-Men: Budoucí minulost.
Záporák Toad se v X-Menech objevil několikrát, Ray Park si ho však zahrál jen...

Změna názvu ale nemusí být nutně jen snahou zavděčit se takzvaným bojovníkům za sociální spravedlnost. Společnost Disney, pod kterou Marvel spadá, získala práva na filmové X-Meny ve chvíli, kdy loni koupila studio 20th Century Fox. Změna názvu tak oblíbený superhrdinský tým může lépe začlenit do propojených filmů od Marvel Studios a oddělit je od snímků, které s X-Meny natočilo studio 20th Century Fox. Teoreticky by tak se stejným týmem mohly existovat dvě svébytné filmové série. 

Victorie Alonsová v Marvel Studios pracuje již od roku 2015. Teprve v roce 2021 se ale stala výkonnou ředitelkou. Žije v homosexuálním manželství s herečkou Imeldou Corcoranovou. Byla to právě Alonsová, kdo si „vydupal“, že padouch Loki (Tom Hiddleston) bude ve stejnojmenném seriálu uvedeném na streamovací službě Disney+ genderfluidní, tedy že bude střídat pohlaví. 

Marvelovské filmy a seriály nyní prožívají něco, co je ve světě marvelovských komiksů běžné již několik let. Scénáristé komiksových příběhů se snaží o stále větší inkluzivitu, takže se příběhy největšího komiksového nakladatelství za posledních několik let dočkaly první muslimské superhrdinky (Kamala Khanová - Miss Marvel), první obézní superhrdinky (Trailblazer) nebo prvního nebinárního superhrdiny jménem Snowflake.