Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Návrat cynického očka. Liam Neeson si zahraje slavného detektiva Phila Marlowa

Snímek Vzpomínky na Itálii (2020). Režie: James d’Arcy. foto: BONTONFILM

BENÁTKY - Oblíbený britský herec se stane novou tváří ikonického detektiva, který proslavil žánr „drsné školy“. Svou vlastní verzi Philipa „Phila“ Marlowa mají i Česi.
  5:00

Román Černooká blondýnka (česky MOBA, 2016) spisovatele Benjamina Blacka v roce 2014 vzbudil pozdvižení, protože na scénu vrátil ikonické soukromé očko Phila Marlowa. 

Marlowa vytvořil koncem 30. let minulého století americký spisovatel Raymond Chandler. Jeho postava bourala představy o kladných hrdinech  doby. Marlowe bezuzdně holdoval cigaretám a alkoholu, pro ostré slovo a ránu pěstí nikdy nechodil daleko. Rád si užíval s ženami nevalné pověsti a rozhodně se o něm nedalo říct, že by byl zapáleným feministou.

Liam Neeson ve filmu The Marsman.
Liam Neeson ve filmu The Marsman.

Raymond Chandler a jeho literární hrdina tak udali tón takzvané „drsné škole“ (Hard-Boiled School), záplavě drsných hochů, někdy až antihrdinů, bojujících proti tomu nejtemnějšímu podbřišku amerického zločinu. 

Právě román Černooká blondýnka, znovuzrození Phila Marlowa, by měl sloužit jako předloha pro chystaný film s Liamem Neesonem v hlavní roli. Snímek se chce představit investorům na letošním filmovém festivalu v Benátkách. Pokud bude zájem, točit by se mohlo již letos v říjnu.

Projekt má kromě Neesona v rukávu hned dvě další filmová esa. Do režisérského křesla usedne Oscarový režisér Neil Jordan (Hra na pláč, Snídaně na Plutu). Pod scénářem, jenž je již hotový, je podepsaný taktéž oscarový William Monahan (Labyrint lží, Skrytá identita).

Soukromé očko se prakticky od svého literárního debutu objevuje pravidelně ve filmech i seriálech. Svou podobu mu propůjčili i někteří hollywoodští velikáni jako Humphrey Bogart, James Garner, Robert Michum nebo James Caan.

Phil Marlowe má i svou ryze českou verzi. V polovině osmdesátých let napsal parodickou hru Mazaný Filip pro divadlo Sklep Václav Marhoul. Hra se setkala s velkým úspěchem a sloužila jako základ stejnojmenného filmu z roku 2003. V něm si Phila Marlowa (stejně jako v divadelní předloze) zahrál Tomáš Hanák. Díky společnosti Bioscop je film k vidění zdarma na internetu.