130 let
Vernisáž fotografií Vojtěcha Jasného v Uherském Hradišti

Vernisáž fotografií Vojtěcha Jasného v Uherském Hradišti | foto: ČTK

Nejen filmy. Do Hradiště lákají i výstavy Jasného či Nikla

Kultura
  •   13:00
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Letní filmová škola a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřely v hlavní budově muzea výstavu fotografií režiséra Vojtěcha Jasného. Jasný se měl vernisáže zúčastnit, ale kvůli zdravotním problémům svůj případný příjezd posunul až na příští čtvrtek.

Příjezd režiséra, který má na LFŠ dostat výroční cenu Asociace českých filmových klubů, ale jistý není. "Je velmi nepravděpodobné, že přijede, protože je po zranění a zotavuje se v nemocnici v Poličce. Lékaři by ve středu mohli rozhodnout, zdali ho sem pustí. Spíš to nevypadá, což je velká škoda. Kromě této výstavy tady totiž má velkou retrospektivu 14 svých filmů. Z nich větší polovinu tvoří zahraniční snímky, které jsou u nás pořád téměř neznámé. Pochopitelně by bylo zajímavé, aby s ním diváci mohli prožít besedy a jeho vyprávění," řekl Jiří Voráč z filmového ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, který připravuje Jasného monografii.

Vernisáž fotografií Vojtěcha Jasného v Uherském Hradišti

Výstava v muzeu je výběrem z mnoha negativů a diapozitivů, které Voráč asi před sedmi lety objevil u Jasného v New Yorku. Poprvé byla prezentována v Brně v roce 2010 k režisérovým 85. narozeninám. Poté byla v menším rozsahu k vidění i v Telči a v Bystrém, kde Jasný nyní bydlí. V Uherském Hradišti je k vidění 44 snímků většinou pořízených v zahraničí. Podle kurátorky výstavy Pavlíny Vogelové zachycují Jasného životní filozofii, vztah k vlasti, domovu, manželce, rodině, přátelům i k přírodě.

Nikl z New Yorku

Kromě výstavy fotografií slavného režiséra jsou ve Slováckém muzeu k vidění i kresby, malby a fotografie všestranného umělce Petra Nikla. Podle kurátorky expozice Milady Frolcové pořídil fotografie nejrůznějších postaviček obyvatel New Yorku a na jejich základě pak vznikaly malby na dvoumetrových plátnech i menší kresby. Obě výstavy budou k vidění do 22. září.

Doprovodný program LFŠ letos zahrnuje i další zajímavé výstavy. Například v předsálí kina Hvězda je k vidění kolekce portrétů hollywoodských hvězd studiové éry od fotografky Lette Valeské, v parku před hotelem Grand si zase návštěvníci LFŠ mohou prohlédnout expozici Vojenského historického ústavu.

Autor: ČTK