130 let
Obří metronom na pražské Letné

Obří metronom na pražské Letné | foto: archiv LN

Orchestr Berg shání dobrovolníky s metronomy

Kultura
  •   17:00
PRAHA - Zájemce ochotné poskytnout vlastní přístroj shání Orchestr Berg na happening v rámci projektu TimINg, jehož součástí je skladba pro stovku metronomů.

Základem projektu TimINg orchestru Berg je skladba Poeme symphonique György Ligetiho pro sto metronomů. Koncert pro 8 tanečníků a orchestr se uskuteční 18. a 19. září na Nové scéně Národního divadla v Praze a již v minulosti pro něj vznikl unikátní soubor stovky metronomů, které prostřednictvím veřejné sbírky zapůjčilo stejné množství patronů, mezi nimi i řada známých osobností jako operní pěvkyně Soňa Červená nebo herci Miroslav Táborský a Ondřej Havelka.

Orchestr Berg nyní hledá další přístroje také pro happeningy, které se uskuteční 2. září na Piazzettě Nové scény a 11. září v historických garážích Českého rozhlasu. "Pokusíme se Poeme symphonique zrealizovat vůbec poprvé na světě stereo - tedy se dvěma stovkami metronomů," uvádějí umělci.

Orchestr Berg

Orchestr založil v roce 1995 dirigent Peter Vrábel, který je dodnes jeho uměleckým vedoucím. Orchestr Berg si při vzniku dal závazek uplatňovat méně běžnou dramaturgii a propagovat méně známé tituly z oblasti mimo hlavní proud. Jeho členové se také angažují v komorní a sólové hře. Ve své 12. sezoně Orchestr Berg na osmi koncertech představí celkem sedm světových a devět českých premiér.

Zájemci o pomoc Orchestru Berg se mohou hlásit na internetových stránkách www.100metronomu.cz. Majitelé metronomů mohou své přístroje do 31. srpna přinést do informačního centra na Novou scénu. Jako poděkování podobně jako dobrovolníci získají třicetiprocentní slevu na dvě vstupenky na představení TimINg, přístup pro dva do VIP prostoru po představení na skleničku vína s umělci a možnost přednostní rezervace míst na doprovodnou akci - prohlídku Nové scény. Jména dárců i dobrovolníků se objeví v programové brožuře.

Projekt TimINg měl premiéru loni 9. května. Taneční choreografie je sestavená na základě vzpomínek tanečníků na dětství. Choreografii vytvořili členové souboru DekkaDancers.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK